Spirulina: wat zijn de voordelen en nadelen?

13 februari 2025

medibib-week7-spirulina-socials

Spirulina: wat zijn de voordelen en nadelen?


Spirulina: een naam die je wellicht bekend in de klinkt. Deze zoutwateralg, bekend om haar rijke voedingswaarde, wordt vaak bestempeld als ‘superfood’. De naam komt van het Latijnse woord voor 'klein spiraaltje', een knipoog naar de spiraalvormige structuur van de alg. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen en nadelen van spirulina? In welke vorm kan je het gebruiken? In dit artikel geven we antwoord op je vragen.


Wat is spirulina?


Spirulina - ofwel Arthrospira platensis of Arthrospira maxima - zit boordevol eiwittenaminozuren, vetzuren, vitamines, mineralen en bioactieve stoffen zoals carotenoïden, chlorofyl en fycocyanine. Dankzij haar zachte celwand worden de voedingsstoffen van spirulina gemakkelijker door het darmkanaal opgenomen.


Er bestaan twee soorten spirulina: blauwe en groene. De groene alg biedt een breder spectrum aan voedingsstoffen, aangezien bij de blauwe alleen het pigment wordt gebruikt.


Van nature groeit spirulina in mineraalrijke zoutwatermeren. Tegenwoordig wordt de alg commercieel gekweekt. De oorspronkelijke spirulina komt vooral voor in Mexico, Centraal-Afrika en Oost-Afrika. De commerciële variant vind je terug in buitentanks in Noord-Amerika en Azië.



Wat zijn de voordelen van spirulina?


Spirulina is een veelzijdig voedingssupplement en uit klinische studies blijkt al dat het mogelijk verschillende voordelen biedt. Nog niet alle gezondheidseffecten zijn wetenschappelijk bewezen.


Mogelijke voordelen van spirulina:

  • Meer energie bij vermoeidheid: Kan helpen bij (chronische) vermoeidheid door de energieleverende voedingsstoffen.

  • Spierbehoud en -opbouw: Ondersteunt bij het behouden en opbouwen van spiermassa.

  • Bloedsuikerwaarden: Helpt mogelijk om normale bloedsuikerspiegels te behouden.

  • Gewichtsbeheersing: Vermindert het hongergevoel en kan ondersteuning bieden bij gewichtsverlies.

  • Antioxidant: Beschermt mogelijk gezonde cellen en weefsels tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

  • Immuunsysteem: Ondersteunt bij een verzwakt immuunsysteem en draagt bij aan een betere weerstand.

  • Ondersteuning bij allergieën: Er is onderzoek gedaan naar de effecten van spirulina op allergieën zoals allergische rhinitis, maar meetbare resultaten blijven voorlopig uit.

  • Gezonde lever: Spirulina kan helpen bij het verminderen van vetophoping in de lever.



Wat zijn de nadelen van spirulina?


Spirulina wordt over het algemeen als veilig beschouwd en heeft weinig nevenwerkingen. Toch zijn er enkele aandachtspunten om mee rekening te houden.


Mogelijke bijwerkingen kunnen diarree en winderigheid zijn. Begin met een lage dosis en verhoog deze geleidelijk zodat het lichaam eraan kan wennen.


Mensen met een auto-immuunziekte of fenylketonurie (PKU) worden geadviseerd spirulina te vermijden, omdat het je immuunsysteem sterker maakt en fenylalanine bevat. Bij aandoeningen zoals jicht of nierstenen is het gebruik van spirulina niet aan te raden, omdat het de klachten kan verergeren.


Uit onderzoek blijkt dat sommige blauwalgen het giftige microcystine bevatten. In regio’s waar deze blauwalgen oorspronkelijk voorkomen, kan spirulina mogelijk besmet raken. De spirulina die je koopt, wordt gekweekt in speciale tanks met schoon water. Hierdoor is het product niet verontreinigd, daar wordt bovendien streng op gecontroleerd.


Voor persoonlijk advies kun je terecht bij je arts. Raadpleeg altijd een gezondheidsspecialist als je zwanger bent, borstvoeding geeft of medicijnen gebruikt.



Hoe gebruik je spirulina?

Spirulina is verkrijgbaar als poeder of in tabletten.. Het poeder kun je eenvoudig toevoegen aan een smoothie of een glas water. Spirulina-tabletten worden doorgaans beter door het lichaam opgenomen dan poeder. Raadpleeg het etiket voor instructies over het gebruik en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.


Spirulina vs. chlorella: wat is het verschil?


Spirulina en chlorella zijn beide natuurlijke superfoods en delen veel gelijkenissen, maar ze verschillen op een paar belangrijke punten. Spirulina groeit in zout water, terwijl chlorella een zoetwateralg is. Chlorella bevat bovendien meer chlorofyl, bekend om zijn ontgiftende eigenschappen. Daarnaast bevat spirulina meer eiwitten, terwijl chlorella een hogere concentratie bètacaroteen heeft. Tot slot is spirulina rijk aan fycocyanine, een krachtige antioxidant.



Conclusie

Deze krachtige microalg kan bijdragen aan je gezondheid, van meer energie tot het versterken van je immuunsysteem. Spirulina is verkrijgbaar in tabletten of in poeder. Het is belangrijk om spirulina op de juiste manier te gebruiken en advies in te winnen bij een arts of zorgverlener.