Magnesium, onmisbaar mineraal

Magnesium is een van de meest voorkomende mineralen in het lichaam en is onmisbaar voor honderden processen. Van de 21 à 28 gram magnesium in ons lichaam bevindt zich zo’n 60% in de botten en de tanden, 20% in de spieren, 20% in andere zachte weefsels en de lever, en minder dan 1% in het bloed. Van de totale hoeveelheid zit 99% in de cellen (intracellulair) of het botweefsel en 1% buiten de cellen (extracellulair). Onze voeding bevat jammer genoeg onvoldoende magnesium en dat uit zich niet alleen in spierkrampen, maar in tal van gezondheidsklachten waarvan we meestal voor een raadsel staan. Magnesiumsupplementen kunnen daarom een goede aanvulling zijn om klachten te voorkomen of te behandelen. 

Magnesium, essentieel voor de energiestofwisseling en de celprocessen

In de cellen bevinden zich kleine energiecentrales (mitochondriën) waar energierijke ATP-moleculen ontelbare biochemische reacties initiëren. Om die energie uit ATP vrij te kunnen maken is veel magnesium nodig. Meer dan 300 enzymen hebben magnesium nodig als cofactor, met inbegrip van de enzymen die betrokken zijn bij de synthese van DNA, RNA, eiwitten, lipiden, antioxidanten, immunoglobulinen en prostaglandinen. Magnesium is zowel betrokken bij het activeren van enzymen als bij het katalyseren van enzymatische reacties.

Andere functies van magnesium

De intracellulaire magnesiumconcentratie is hoger dan de extracellulaire, bij calcium is dit omgekeerd. Het intracellulaire magnesium is belangrijk voor celstofwisseling, celcommunicatie, regulatie van lichaamstemperatuur, elektrolytenbalans, spiercontractie, zenuwprikkeloverdracht, hartritme, bloeddrukregulatie, immuunsysteem, endocriene systeem en bloedglucoseregulatie:

  • Magnesium is betrokken bij de intracellulaire signalenoverdracht van hormonen en neurotransmitters waardoor communicatie tussen de cellen mogelijk wordt.
  • Magnesium is betrokken bij de elektrolytenbalans door het transport van calcium, kalium, magnesium en natrium door de celmembranen te regelen.
  • Calcium en magnesium zijn fysiologische antagonisten wat betekent dat wat de ene doet de andere weer ongedaan maakt. Zo spant calcium de spieren op terwijl magnesium zorgt voor ontspanning, calcium activeert de zenuwen terwijl magnesium ze weer tot rust brengt. Magnesium remt de bloedstolling, terwijl calcium deze activeert. Calcium zorgt voor de stevigheid van de botten terwijl magnesium zorgt voor flexibiliteit zodat de kans op breuken afneemt. Magnesium vormt dus een belangrijk koppel met Calcium.
  • Magnesium stimuleert calciumafzetting in botweefsel en remt calciumafzetting (lees verkalking) in zachte weefsels.
  • Magnesium is essentieel voor de binding van vitamine D aan het transporteiwit en de omzetting van vitamine D in de actieve, hormonale vorm in de lever en de nieren.

Gezien de veelzijdige en essentiële functies van magnesium is het niet verwonderlijk dat een (sluipend) magnesiumtekort verstrekkende gevolgen kan hebben voor onze gezondheid en welbevinden.

Magnesium in de voeding

Mineralen zoals magnesium kunnen niet door het lichaam worden aangemaakt zodat opname via de voeding noodzakelijk is. Bijna alle voedingsmiddelen bevatten magnesium, maar in zeer verschillende hoeveelheden. De belangrijkste bronnen van magnesium zijn cacao, pure chocolade, noten en zaden, volkorengranen, (groene) bladgroenten, bananen, schelpdieren, garnalen, sojabonen, chlorella en spirulina. Indien er toch een tekort zou optreden, is het mogelijk om magnesium supplementen in te nemen. Dit kan onder andere in de vorm van magnesium tabletten, magnesium bisglycinaat, magnesium malaat, magnesium sulfaat, magnesium tauraat en magnesium pillen. Deze soorten zijn allemaal verkrijgbaar via de webshop van Medibib.

Magnesium supplementen kopen

Magnesium supplementen bestellen? Bij Medibib koop je eenvoudig Magnesium supplementen via de webshop van een vertrouwde, erkende apotheek. Met een uitgebreid gamma aan Magnesium supplementen is er keuze genoeg en een enorme variëteit aan kwalitatieve, betaalbare supplementen en vitaminen. Kies jij voor magnesium pillen of magnesium tabletten? Bestel je vandaag voor 15u, dan ontvang je jouw voedingssupplementen en vitaminen reeds de volgende werkdag. Ook klanten geven ons een score van 9/10. Hulp nodig bij het kiezen van Magnesium supplementen? Neem contact op en we helpen je met veel plezier verder.