Menstruatiepijn:

De term dysmenorroe verwijst naar menstruatiestoornissen in het algemeen, maar wordt gewoonlijk gebruikt om te verwijzen naar pijn in de onderbuik die voorafgaat aan of vergezeld gaat door menstruatie. Ze duren meestal 2 tot 3 dagen.
Menstruatiepijn treft 50% tot 80% van alle vruchtbare vrouwen, afhankelijk van de leeftijdsgroep. Hiervan zijn tussen 5% en 15% voldoende hinderlijk om hun dagelijkse activiteiten (gedwongen rust, school of beroepsmatig ziekteverzuim) te moeten aanpassen.
Menstruatieperioden zijn vaak pijnlijk in de late tienerjaren en in de jaren vóór de menopauze, omdat het periodes zijn van hormonale schommelingen. De pijnen die zich voordoen op deze momenten van het leven zijn over het algemeen niet zorgwekkend en verbergen geen onderliggende gynaecologische stoornis. Bij tienermeisjes neemt de pijn af met de jaren en verdwijnt vaak na een eerste zwangerschap. Wanneer ze na het bloeden zeer intens zijn en aanhouden, kunnen deze pijnen suggestief zijn voor endometriose.
Een arts moet worden geraadpleegd als bij vrouwen die al enkele jaren menstrueren, de menstruatiekrampen verergeren of gepaard gaan met menorragie (overmatige menstruatie) of ongewone intermenstruele bloedingen. Het moet ook worden geraadpleegd wanneer menstruatie gepaard gaat met slopende pijn en als menstruatiepijn gepaard gaat of voorafgegaan wordt door koorts of abnormale vaginale afscheiding.
Sommige vrij verkrijgbare medicijnen kunnen helpen. De eerste keuze is een niet-steroïde anti-inflammatoir geneesmiddel, zoals ibuprofen (bijv. "Nurofen"), dat de vorming van prostaglandinen die pijn veroorzaken vermindert. Paracetamol (bijv. Dafalgan) kan ook van grote hulp zijn. Sommige vrouwen zijn ook opgelucht door het nemen van een spasmolyticum zoals "Buscopan".