Wat is vitamine C?
Vitamine C is een wateroplosbare vitamine die tevens een antioxidante werking heeft. In tegenstelling tot de meeste zoogdieren, is voor de mens vitamine C essentieel omdat het lichaam het zelf niet kan aanmaken. Om te kunnen beschikken over voldoende vitamine C zijn we als mens dus aangewezen op de voeding. Vitamine C komt verspreid voor in heel het lichaam, in hoge hoeveelheden in de bijnieren en de hypofyse en in de hoogste concentraties in de lever en de skeletspieren.
Voedingsbronnen van Vitamine C
Wanneer we over vitamine C spreken, denken we meestal aan sinaasappelen. Hoewel in deze heerlijke vrucht vitamine C zit, is het nu ook weer geen wonderbron. Zo zit er bijvoorbeeld evenveel van deze vitamine in aardbeien, 2x zoveel in kiwi en broccoli en zelfs bijna 4x zoveel in rode paprika. Groenten, fruit en aardappelen zijn goede bronnen van vitamine C, je eet er dagelijks dus best voldoende van. Daarnaast vind je vitamine C ook in orgaanvlees zoals lever en niertjes.
Belangrijk om weten is dat de wateroplosbare vitamine C-waarde snel verloren gaat door het te koken, bloot te stellen aan lucht en hoge temperaturen, en te lang te bewaren in de koelkast.
Waarvoor hebben we vitamine C nodig?
- Het immuunsysteem en de natuurlijke weerstand
Vitamine C draagt samen met zink bij tot een normale werking van het immuunsysteem, ook tijdens en na zware lichamelijke inspanningen. Zo ligt vitamine C aan de basis van het verdedigingsmechanisme van fagocyten tegen binnendringende bacteriën.
Daarnaast speelt vitamine C een rol in de aanmaak van prostaglandines. Dit zijn hormoonachtige stofjes die lokaal optreden om fysiologische processen te reguleren zoals ontstekingen, verwijding en vernauwing van bloedvaten, pijn, koorts, bloedstolling, …
- Collageenvorming
Vitamine C is essentieel voor de aanmaak van collageen, een lijmachtig eiwit dat de specifieke bindweefsels vormt. Hiermee draagt vitamine C, eventueel samen met OPC, bij aan gezonde en elastische bloedvaten. Een gezond bindweefsel van botten, spieren, pezen en gewrichten geeft dan weer structuur en stevigheid aan het lichaam. Niet alleen tijdens de groei maar ook bij ziekte, breuk, sporten, normale slijtage is vitamine C nodig voor de opbouw en het herstel van het bindweefsel. En dat geldt natuurlijk ook voor het behoud van een gezonde huid en bij wondgenezing.
- Energieleverend metabolisme en vermindering moeheid en vermoeidheid
- Vitamine C helpt het lichaam om energie vrij te maken uit de voeding en vermoeidheid te verminderen. Daarnaast is vitamine C betrokken in allerlei metabole stofwisselingsprocessen zoals de synthese van carnitine, de omzetting van cholesterol in galzuren, de afbraak van tyrosine, de mineraalhuishouding en de omzetting van nitraat en nitriet in nitrosaminen in het maagdarmkanaal.
- Het zenuwstelsel en psychologische functies
Vitamine C draagt bij aan een normaal functionerend zenuwstelsel en normale psychologische functies en speelt een essentiële rol in de synthese van hormonen en neurotransmitters.
- Oxidatieve stress
Vitamine C draagt als belangrijke antioxidant bij tot de bescherming van cellulaire structuren tegen de toxische invloed van zeer reactieve en schadelijke vrije radicalen. Roken, stress en een ongezond voedingspatroon zijn gekende bronnen van vrije radicalen. Vitamine C helpt het lichaam ook te ontgiften van zware metalen zoals lood, kwikzilver, cadmium en nikkel. Vitamine C draagt ook bij tot de regeneratie van de actieve vorm van vitamine E, een andere belangrijke antioxidant onder de vitaminen.
- IJzeropname
Vitamine C draagt bij tot een goede intestinale opname van niet-heemijzer uit de voeding. IJzer draagt bij tot het energieleverend metabolisme, de aanmaak van hemoglobine in de rode bloedcellen en het zuurstoftransport naar de verschillende lichaamsdelen. Onrechtstreeks is ook vitamine C hiervoor verantwoordelijk. Het effect van vitamine C op de ijzerstatus blijkt sterker te zijn bij mensen met een ijzertekort.