Gecertifieerde online apotheek
Gratis parcelshop levering boven €29
9,1
Klantenbeoordeling
Beveiligde betaling, ook bankoverschrijving
Advies & informatie

Verschil tussen verkoudheid, griep & corona

17 januari 2022

Verschil tussen verkoudheid, griep en corona

Verkoudheid, griep en COVID-19 zijn drie verschillende aandoeningen die veroorzaakt worden door een virus. Een verkoudheid krijg je door een verkoudheidsvirus, griep door het influenzavirus en COVID-19 door een coronavirus. De symptomen van deze drie virale aandoeningen lijken vaak sterk op elkaar. Met een loopneus en keelpijn is de kans groot dat we een gewone verkoudheid hebben. Zo was het enkele jaren geleden althans. Vandaag moeten we ons echter de vraag stellen of we niet besmet zijn met het coronavirus. Een snelle test kan het uitwijzen. Maar voor we ons meteen zorgen gaan maken zetten we de symptomen, gelijkenissen en verschillen even op een rij.
VERKOUDHEID
Een eeuwenoude misvatting is dat je – zoals de benaming het zegt - een verkoudheid oploopt door in de kou te staan. Echter, niets is minder waar, anders zouden de Noordpoolbewoners permanent verkouden zijn. Een verkoudheid kan veroorzaakt worden door meer dan 200 verschillende soorten virussen. De kans dat je een verkoudheid oploopt is het groots in de herfst en in de winter. Dat komt echter niet door de kou maar omdat je in die periode vooral binnen en dichter bij elkaar zit waardoor je gemakkelijker virussen aan elkaar kunt doorgeven.
De symptomen van een verkoudheid?
Door een verkoudheidsvirus geraken de slijmvliezen in je neus, bijholten (sinussen) en keel ontstoken. Slijmvliezen zijn niets anders dan huid met een laagje slijm. Neus, keel en oren staan met elkaar in verbinding zodat het virus gemakkelijk verhuist van het ene slijmvlies naar het andere. De klachten zijn uiteenlopend zoals een loopneus of een verstopte neus, keelpijn, niezen, hoesten, heesheid, en soms ook oorpijn en/of oorsuizen. Vaak gaan deze symptomen gepaard met andere ongemakken zoals hoofdpijn, tranende ogen, gezwollen nekklieren en lichte koorts tot 38,5 °C, behalve bij kinderen.
Na besmetting duurt het zo’n twee tot drie dagen voordat de verkoudheid doorbreekt. Het duurt dan een week tot 10 dagen totdat de ergste symptomen weer verdwijnen. Duurt het toch langer, dan heb je wellicht een andere aandoening, een nieuw verkoudheidsvirus of een allergie op de bovenste lichtwegen.
Omdat een verkoudheid een virale infectie is, kun je hiervoor geen medicijnen nemen. Gewoon rusten en uitzieken is de boodschap.
GRIEP
Griep wordt veroorzaakt door een influenzavirus, waarvan tegenwoordig ook al verschillende soorten bestaan. Hoewel je net zoals een verkoudheid griep ook het hele jaar door kunt krijgen, piekt het griepseizoen zowat van half december tot begin maart.
De symptomen van griep?
In tegenstelling tot een verkoudheid, begint griep nogal plotseling en heftig. Naast de symptomen van een verkoudheid kenmerkt griep zich ook door koorts en spierpijn. Vermoeidheid, misselijkheid, verminderde eetlust en pijnlijke gewrichten zijn typische symptomen die passen bij het ziektebeeld van griep. Net zoals een verkoudheid kun je griep niet behandelen met medicijnen. Maar bij de meeste mensen verloopt griep onschuldig en gaat het vanzelf weer over.
Mogelijke complicaties en gevolgen
Ouderen, mensen met een chronische ziekte of verminderde weerstand kunnen erg ziek worden van griep met complicaties als bronchitis of een longontsteking er bovenop.
In zeldzame gevallen gaat die longontsteking gepaard met een invasieve schimmelinfectie (aspergillose) die op haar beurt ernstige gevolgen kan hebben. De schimmelinfectie dringt dan diep in de longen van waaruit het zich verder verspreidt naar andere organen om er grote schade aan te richten. Een tijdige diagnose en behandeling van een schimmelinfectie is cruciaal om blijvende schade of overlijden te voorkomen.
COVID-19
COVID-19 is de ziekte die veroorzaakt wordt door het coronavirus SARS-CoV-2. De tijd tussen de besmetting en de doorbraak (incubatietijd) is 2 tot in zeldzame gevallen 14 dagen. Gemiddeld duurt het zo’n 5 à 6 dagen voordat de klachten opduiken.
De symptomen van COVID-19
Een aantal klachten zoals een loopneus, niezen en keelpijn zijn dezelfde al bij een verkoudheid. Symptomen zoals koorts, een droge hoest en vermoeidheid gelijken dan weer op die van griep. Spierpijn komt minder vaak voor. Waar COVID-19 zich dan wel in onderscheidt is het gevoel van benauwdheid, pijn op de borst, kortademigheid, het ophoesten van slijm, longklachten en het verlies van reuk- en/of smaakzin.
Het verloop van de ziekte
Het coronavirus kan iedereen treffen.
Sommige mensen maken de ziekte door zonder klachten te hebben, wat niet betekent dat ze niet besmettelijk zijn. Het probleem bij dit milde verloop is dat als je niet weet dat je COVID-19 hebt, je ook niet weet dat je besmettelijk bent.
He grootste deel van de mensen dat besmet is met het coronavirus wordt niet ernstig ziek. Ze ontwikkelen slechts milde symptomen, een infectie van de bovenste luchtwegen of een griepachtig beeld.
Een kleiner deel van de geïnfecteerde mensen ontwikkelt een ernstig ziektebeeld. Meestal onder de vorm van een longontsteking die gepaard kan gaan met andere verwikkelingen, waarvoor ze op intensieve zorgen terechtkomen waar ze beademd moeten worden.
Risicofactoren
Ouderen, rokers, mensen met bestaande onderlinge aandoeningen zoals diabetes, hypertensie, overgewicht, longaandoening, nier- of leverziekte, hart- en vaatziekte, maar ook mensen met een verzwakte immuniteit omwille van kanker, omdat ze een transplantatie ondergaan hebben of omdat ze immuniteitonderdrukkende medicatie nemen, hebben een sterk verhoogd risico op een ernstiger verloop van COVID-19. Heel af en toe kunnen zelfs mensen zonder risicofactoren kritisch ziek worden.
De kans om te overlijden door het coronavirus hangt af van verschillende factoren, maar neemt over het algemeen toe met de leeftijd, het aantal en/of de ernst van onderliggende aandoeningen.
Het grote aantal vatbare personen, de snelle verspreiding van het virus en het ontbreken van een doeltreffend geneesmiddel maakt dat COVID-19 het gezondheidssystemen op uitzonderlijke wijze onder druk zet.
Complicaties
COVID-19 kan leiden tot ernstige complicaties zoals trombose, bloedvergiftiging, acuut respiratoir stresssyndroom, benauwdheid en longontsteking. Net zoals bij griep kan een longontsteking gepaard gaan met een invasieve schimmelinfectie en de mogelijke ernstige gevolgen.
Medicijnen
Voor een schimmelinfectie bestaat er medicatie. Voor COVID-19 bestaat er jammer genoeg nog geen geneesmiddel. Bepaalde corticosteroïden en antivirale middelen worden voorlopig ingezet om de kans tot overlijden te verminderen. Momenteel zijn onderzoekers tegen de klok aan het werken om een medicijn te vinden dat COVID-19 kan genezen.
Hoe weet ik nu met welk virus ik besmet ben?

Aangezien de symptomen van een verkoudheid, griep en COVID veel gelijkenissen met elkaar vertonen is het als patiënt moeilijk om in te schatten wat de juiste oorzaak is van je symptomen. Om de verspreiding van COVID-19 zoveel mogelijk te beperken wordt iedereen met symptomen aangeraden om contact op te nemen met zijn huisarts. Die zal je ofwel uitnodigen tot een onderzoek of je doorverwijzen naar een testcentrum waar je een coronatest kunt ondergaan.
PREVENTIE
Hygiënische voorzorgen
Of je nu verkouden bent, griep of het coronavirus hebt, je kunt al besmettelijk zijn voordat je klachten opduiken. Vooral om besmetting met COVID-19 te voorkomen wordt nu sterk ingezet op algemene hygiënische maatregelen die we intussen allemaal kennen:
• Hou voortdurend anderhalve meter afstand van elkaar
• Was regelmatig en grondig je handen met zeep
• Droog ze af met papier en niet met een blazer
• Bij gebrek aan water en zeep, gebruik een alcogel
• Hoest of nies in je ellenboog
• Gebruik wegwerpzakdoekjes
• Vermijd zoveel mogelijk deurklinken, bankautomaten, trapleuningen … aan te raken
• Draag een mondmasker in winkels en op openbare plaatsen en vervoer
• Hou je contacten beperkt
• Werk zoveel mogelijk van thuis uit
Vaccinatie
Vooral ouderen en mensen die vatbaarder zijn voor een ernstig verloop van de griep kunnen jaarlijks een griepprik laten zetten. Dit vaccin biedt bescherming tegen de meest voorkomende griepsoorten.
Omdat COVID-19 uitgelopen is tot een wereldwijde pandemie met een hoog dodentol wordt wereldwijd ook ingezet op vaccinatie. Na een uitzonderlijk korte proefperiode konden een aantal bedrijven relatief snel een vaccin op de markt brengen. In de westerse landen waar men het geluk heeft dat het vaccin snel aangereikt kon worden is een groot deel van de bevolking intussen 2 keer gevaccineerd. Het regelmatig opduiken van nieuwe mutaties blijft een grote uitdaging. Een boosterprik blijkt voorlopig de nieuwste variant in te dijken. De toekomst zal uitwijzen hoe lang we nog tegen dit virus zullen moeten kampen.
Voedingssupplementen
Onderzoek heeft uitgewezen dat gezonde voeding, sporten in openlucht en een aantal voedingssupplementen doeltreffende preventieve maatregelen zijn om het coronavirus op afstand te houden. Vitamine D3 en zink dragen bij tot de natuurlijke weerstand en zouden helpen om te beschermen tegen het coronavirus.

Medibib newsletter