Gecertifieerde online apotheek
Gratis parcelshop levering boven €29
9,1
Klantenbeoordeling
Beveiligde betaling, ook bankoverschrijving
Advies & informatie

Zweten en transpiratie

15 september 2021

Transpiratie en deodorant:

Transpiratie of zweten is het afvoeren van zweet door de poriën van de huid. De samenstelling van het zweet is afhankelijk van erfelijke factoren en voeding. Deze vloeistof bevat 99% water, mineralen, antilichamen, afvalproducten (ureum, urinezuur...) en melkzuur; de pH is zuur en ligt tussen 4 en 6.
Transpiratie en meer bepaald de zweetklieren regelen de lichaamstemperatuur. Onder normale omstandigheden zou dit gemiddeld 37°C moeten zijn. Deze klieren bevinden zich voornamelijk in de oksels, voeten en handpalmen, de gebieden die het meest zweten. De zweetklieren produceren zweet dat door verdamping de lichaamstemperatuur beïnvloedt. Wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan hitte (door de omgeving, stress, sport, enz.), helpen de zweetklieren het lichaam om af te koelen. Transpiratie werkt als een verdedigingsmechanisme tegen de aanval van overmatige hitte, die schadelijk is voor het lichaam. De hypothalamus (= gebied van het zenuwstelsel) ligt aan de basis van dit fenomeen, want als hij detecteert dat de warmte van het bloed te hoog is, beveelt hij de zweetklieren om zweet af te scheiden. Zonder deze natuurlijke airconditioning zou de lichaamstemperatuur de hele tijd stijgen!
Het is belangrijk om op te merken dat wanneer het lichaam zweet, het veel water verliest. Het is daarom van vitaal belang om te rehydrateren.

Hoe kan men transpiratie onder controle houden?

In principe is zweet reukloos. Het zijn de bacteriën op de huid die het zijn onaangename geur geven. Deze bacteriën zetten zweet om in geurige verbindingen, die verantwoordelijk zijn voor de karakteristieke geur van transpiratie. De eerste bedoeling om onaangename geuren te vermijden is een uitstekende persoonlijke hygiëne en een goede deodorant.

De verschillende actieve ingrediënten in deodorants

  • Klei en talkpoeder zijn absorberend en hypoallergeen, dus niet schadelijk voor de huid.
  • Etherische oliën van citrus salie, roos, pepermunt... Maar wees voorzichtig, want sommige etherische oliën kunnen irriterend zijn voor de huid en sommige zijn fotosensibiliserend, zoals de etherische olie van citrusvruchten. Het is noodzakelijk om de voorkeur te geven aan in de handel verkrijgbare deodorants die al essentiële oliën bevatten.
  • Perliet is een zeer absorberend bestanddeel van vulkanische oorsprong. Het behandelt vooral de plaatsen waar er veel vocht gemaaakt wordt. Het wordt vaak geassocieerd met een actief ingrediënt dat het probleem van slechte geuren (aluinsteen, zink of talkpoeder) zal behandelen.
  • De aluinsteen heeft een deodorant werking maar geen antitranspiratie werking en moet met zorg worden gebruikt op onthaarde of geschoren huid omdat het irritatie kan veroorzaken. Het bevat aluminium in de vorm van grote deeltjes die niet in de poriën van de huid dringen.
  • Aluminiumzouten zijn de bekendste bestanddelen. Ze spannen de poriën van de huid aan om het zweten te beperken, waardoor het vaak voorkomt in de samenstelling van producten.

De verschillende oplossingen tegen transpiratie

Van de verschillende oplossingen tegen transpiratie zijn deodorants de bekendste. Maar er zijn ook andere vormen zoals antitranspiratiemiddelen. Hoewel de okselvorm het meest bekend is, zijn er ook verschillende vormen voor voettranspiratie.
Deodorants zijn er in verschillende vormen: bal, stok, crème, spray, ... Al deze vormen hebben dezelfde doeltreffendheid en de keuze ervan is vaak een kwestie van individuele voorkeur. Houd er rekening mee dat sprays brandbare stoffen en drijfgassen bevatten die bij elk gebruik worden geïnhaleerd.
Deodorants zijn effectief bij lichte transpiratie en dagelijks na elke ochtend wassen. Ze bevatten meestal stoffen die dienen om geuren te maskeren, zweetabsorberende middelen en antiseptica die de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor transpiratiegeuren bestrijden. Er zijn ook deodorants met probiotica die inwerken door de huidflora in evenwicht te brengen om de verspreiding van bacteriën die verantwoordelijk zijn voor onaangename geuren te voorkomen.
Antiperspiratiemiddelen worden vaak gebruikt bij matige tot zware transpiratie. Ze bevatten meestal aluminiumzouten die de kanalen van de zweetklieren sluiten en blokkeren. Deze aluminiumzouten zijn vaak controversieel omdat ze worden verdacht een belang te hebben bij het ontstaan van borstkanker. De officiële autoriteiten concludeerden in 2011 dat er geen relevante elementen waren om een carcinogeen risico van blootstelling van de huid aan aluminium te overwegen, maar adviseren als voorzorgsmaatregel om de concentratie ervan te beperken tot 0,6% in antitranspiratiemiddelen en het niet te gebruiken op een gewonde of geïrriteerde huid.
Er kunnen ook andere stoffen worden toegevoegd aan antitranspiratiemiddelen om hun effectiviteit te vergroten:

  • antibacteriële middelen,
  • geurneutralisatoren,
  • vochtabsorbers of
  • verzurende moleculen om een ongunstig klimaat voor schimmels en bacteriën te creëren.

Natuurlijke oplossingen tegen transpiratie. De bekendste is de:

  • aluinsteen. Het bevat aluminium in de vorm van sulfaat dat groter is en niet in de huid dringt.
  • Baking soda is een poeder dat de ontwikkeling van bacteriën remt en de geur van transpiratie beperkt wanneer het op de okselhuid wordt aangebracht.
  • Talkpoeder of witte klei wordt gebruikt om voettranspiratie te beperken wanneer deze in schoenen wordt geplaatst.
  • Het is bekend dat salie en paardenstaart in de fytotherapie de effecten van transpiratie beperken. Ze kunnen worden opgenomen in de vorm van kruidenthee of als afkooksel op de te behandelen plaatsen worden aangebracht.

Medibib newsletter