Bescherm uw viervoeters op een correcte wijze. 😉

Honden- en kattenparasieten

                                                                                 

Vlooien:

De aanwezigheid van vlooien op uw huisdier is niet te wijten aan een gebrek aan hygiëne. Over het algemeen worden vlooien tijdens een wandeling buitenshuis opgevangen. Als uw huisdier er maar één vangt, zal het zich onmiddellijk voortplanten en het hele huis met zijn kolonie overmeesteren.

U ziet dit als uw huisdier abnormaal begint te krabben. Door de haren in de krabzone open te spreiden, kan men fijne zwarte deeltjes opmerken. Dit zijn de uitwerpselen van vlooien. Deze uitwerpselen kunnen ook zichtbaar zijn in de minder behaarde delen zoals tussen de dijen.

Sommige meer allergische dieren kunnen zich tot bloedens toe krabben.

Een ander gevolg is dat de vlo ook Taenia kan overbrengen, een platworm die in de darm groeit. Een jong dier dat zwaar is besmet of verzwakt door een andere ziekte kan bloedarmoede ontwikkelen. Honden- en kattenvlooien kunnen ook een darmparasiet, Dipylidium caninum, overbrengen, wat kan leiden tot problemen met blindheid bij zeer jonge kinderen. Daarom is het vaak raadzaam om uw huisdier regelmatig te ontwormen naast een vlooienbestrijding. Mensen kunnen gebeten worden, vooral in de benen. 

 

·         Preventie:

Een dier dat in contact komt met de buitenwereld of andere dieren wordt steeds blootgesteld aan een mogelijke besmetting. We stellen enkele basisregels voor om het risico op besmetting tot een minimum te beperken.

·         Behandeling

Behandel al uw dieren preventief vanaf het begin van het seizoen of zelfs het hele jaar door voor dieren die in continu verwarmde ruimtes leven.

Verlucht regelmatig de woonruimtes van uw huisdier, met bijzondere aandacht voor manden, kussens, tapijten, vloeren, gordijnen en andere meubelondergronden. Hierdoor wordt niet alleen een deel van de eieren en larven verwijderd, maar wordt ook voedsel (uitwerpselen) uit de vroege stadia geëlimineerd. Bovendien, door het creëren van trillingen, dwing je de vlooien die wachten in hun cocon te voorschijn te komen.

 

Teken:

Teken vermenigvuldigen zich tuusen 0° tot 20°. De lente en de herfst zijn de seizoenen waarin ze het vaakst voorkomen, maar honden en katten moeten het hele jaar door worden beschermd omdat ze veel ziekten kunnen overdragen. De teken zijn zowel op het platteland als in de stad te vinden (hagen in tuinen, parken, gras, struiken, ...).

·         Behandeling:

Er zijn een groot aantal ongediertebestrijdingsmiddelen beschikbaar in verschillende vormen. Slechts een klein aantal is echt effectief tegen vlooien en teken. Het ideaal is een product dat permanent aanwezig is op het haar. Dit maakt het mogelijk om de vlo te doden voordat hij de tijd heeft om het dier te bijten en zo een allergie over te brengen of te vermijden dat de teek zich aan het dier kan vasthechten.  Het gebruikte middel moet ook een zekere waterbestendigheid hebben om zijn effectiviteit te kunnen behouden als het dier in alle weer naar buiten komt. Het is niet aan te raden om uw huisdier 3 dagen voor en 3 dagen na het aanbrengen van een vlooienbestrijdingsproduct (spot on) te wassen, aangezien het product zich door de lipidische film op de huid verspreidt.

De meest effectieve behandelingen zijn :

·         De halsbanden omdat ze het voordeel hebben dat ze enkele maanden meegaan. Hun nadelen zijn dat ze rond de nek zitten wat hinderlijk kan zijn bij katten  en sommigen worden geïnactiveerd door water.

·         Spuitbussen bedwelmen de vlooien en teken door eenvoudig contact. Ze zijn een maand lang actief en zijn de favoriete behandeling voor langharige honden.

·         Bij de pipetten verspreidt het product zich vanzelf over het hele lichaam in één dag na toepassing tussen de schouderbladen. Vanwege hun gemak worden ze het meest gebruikt. Bij langharige honden is het interessant om deze vorm te gebruiken naast de spuitbussen.

 

Dieren ondergaan hun hele leven lang een behandeling tegen vlooien- en teken.  Wanneer vlooien van wilde honden, katten of andere dieren op een behandeld dier springen, worden ze gedood of worden hun eieren vernietigd. Teken moeten ook onmiddellijk worden vernietigd. Zo beschermt u uw geliefde dieren tegen toekomstige vlooienplagen.

 

Parasitaire wormen:

Onze honden en katten kunnen worden besmet met verschillende wormen die hun gezondheid aantasten en deze zijn soms overdraagbaar op de mens.

Parasitaire wormen zijn rondwormen of nematoden en lintwormen of cestoden.

Over het algemeen gaat de plaag onopgemerkt voorbij. Maar sommige symptomen kunnen de aandacht trekken: gewichtsverlies, diarree, braken, hoesten, doffe vacht.

 

De wormen kunnen zichtbaar zijn als ze uit de anus komen:

·         in de vorm van kleine rijstkorrels (platworm of lintworm of taenia)

·         in de vorm van spaghetti (spoelwormen of spoelwormen)

 

Lintwormen kunnen ook anale jeuk veroorzaken, waardoor het dier zijn achterkant op de grond gaat wrijven of zich vaker gaat likken. Besmetting kan afkomstig zijn van :

·         een besmet voedsel (stuk vlees, ...)

·         door prooien (knaagdieren, vogels) die als tussenpersoon optreden

·         van de uitwerpselen van besmette dieren. De wormeieren in de uitwerpselen blijven aan de poten, het haar of de neus van het dier kleven.

·         door vlooien die wormen overbrengen naar hun gastheer door te bijten of als het dier ze inslikt door zichzelf te likken.

 

Het is belangrijk om te weten dat 90% van de pups en kittens geparasiteerd worden door rondwormen. Het is daarom noodzakelijk om ze te ontwormen:

·         van de leeftijd van 2 weken voor de puppies.

·         vanaf de leeftijd van 3 weken voor kittens

·         volgde regelmatig tot de leeftijd van een jaar

 

Preventie:

Om de overdracht te voorkomen, moeten de volgende maatregelen worden overwogen:

·         vermijd contact met onbekende dieren

·         Was je handen na het strelen of spelen met het dier.

·         Onderhoud regelmatig de kattenbak en draag handschoenen voor schoonmaakwerkzaamheden.

 

Behandeling:

Veel wormen zijn overdraagbaar op mensen. Een schema van preventieve ontworming (2 tot 4 keer per jaar) is daarom essentieel om de gezondheid van het hele gezin te waarborgen.

Verschillende methoden zijn mogelijk:

·         tabletten die zeer klein en gemakkelijk te slikken of te verstoppen zijn in voedsel. Sommige zijn zelfs smakelijk gemaakt.

·         pipetten, die ook vlooien- en tekenwerende middelen bevatten. Hun grote voordeel is dat het product achter in de nek, tussen de schouderbladen, wordt afgezet. En dat ze minder handling nodig hebben dan een product dat moet worden ingeslikt.

pasta's en vloeistoffen worden minder gebruikt voor volwassenen, maar zijn zeer praktisch voor het ontwormen van pups of kittens. Ze worden geleverd in de vorm van gegradueerde spuiten of flacons met een meetp