Zware benen

Zware benen en spataderen :

 

Met de zomer en de hitte heeft bijna één vrouw op twee en één man op tien het gevoel dat ze zware, pijnlijke benen heeft. De gevoelens van tintelingen, verdoofdheid, aandrang om de benen te bewegen of het verschijnen van krampen kunnen een echt ongemak zijn. Deze symptomen verschijnen eerst aan het eind van de dag en nadien meer en meer ook overdag. Deze tekenen kunnen wijzen op een veneuze insufficiëntie en gepaard gaande met een verwijding van de wanden van de aders, waardoor de terugkeer van veneuze bloed wordt vertraagd of belemmerd.

 

De aderen van de onderste ledematen zijn verantwoordelijk voor het terugbrengen van bloed van de voeten naar het hart, en moeten dus vechten tegen de zwaartekracht omdat we frequent rechtstaan. Er zijn een aantal “kleine kleppen” in de aderen die moeten voorkomen dat het bloed terugstroomt naar de benen. Een minder goed functioneren van deze kleppen en het verlies van tonus in de vrij dunne wanden van de aders kunnen de oorzaak zijn van de veneuze insufficiëntie.

 

Na de eerste tekenen, die frequent onzichtbaar maar hardnekkig zijn, verschijnen duidelijke tekenen, zoals gezwollen benen en uitstekende blauwe koorden die meestal spataderen worden genoemd. Ze zijn niets meer dan een permanente dilatatie van een beenader, die gepaard gaat met een verwijding van de wand.

 

Risicofactoren:

Verschillende factoren verhogen het risico op veneuze insufficiëntie.

·         Erfelijkheid is een van de belangrijkste factoren. Als een van de ouders spataderen heeft, is het risico van het hebben van spataderen hoog .

·         Leeftijd: het risico op het hebben van spataderen neemt toe met de leeftijd

·         Geslacht: Als gevolg van hormonale factoren kunnen vrouwen op relatief jonge leeftijd problemen met veneuze insufficiëntie hebben en dan vooral tijdens de zwangerschap. Dit komt omdat de aderen gevoelig zijn voor veranderingen in relatie tot de concentratie van de geslachtshormonen. De puberteit, de premenstruatieperiode, de zwangerschap en de menopauze zijn periodes die het verschijnen van veneuze problemen voor vrouwen bevorderen.

·         Overgewicht: er is een oorzakelijk verband tussen overgewicht en het ontstaan van spataderen.

·         Een zittende levensstijl belemmert de goede doorbloeding.

·         Langdurig staan is typisch voor bepaalde beroepen: kappers, stewardessen, ...

·         Langdurige stilstand in zittende houding: lange reizen per vliegtuig, bus, trein of auto zijn niet zonder risico voor de benen. Het is dan ook aan te raden om tijdens zulke reis voldoende te bewegen en af en toe oefeningen te doen.

·         Door de hitte verwijden de aders zich.

·         Het dragen van te strakke kleding (broek, sokken, laarzen, ...) verhoogt de intraveneuze druk en bevordert de ontwikkeling van spataderen en spinaderen.

 

Tips voor preventie en ontlasting :

·         Vermijd langdurig stilstaan of zitten. Deze houdingen veroorzaken stagnatie van het bloed in de benen.

·         Regelmatig lopen bevordert een goede veneuze terugkeer dankzij de beweging van de “veino musculaire pomp” in het been. Regelmatige buig- en strekoefeningen van de tenen en enkels bevorderen de doorbloeding.

·         Doe je voeten omhoog. Probeer voor de computer, bij televisie kijken of bij het lezen van boek, uw benen naar boven te leggen. s Nachts, als het kan leg uw voeten iets hoger in bed.

·         Draag loszittende kleding die de benen of de buik niet comprimeert.

·         Beweeg en oefen. Wandelen, zwemmen, fietsen zijn vooral aangewezen om de veneuze terugkeer van het bloed te  bevorderen.

·         Vermijd alle warmtebronnen: sauna, vloerverwarming, verwarmingsdeken, ... In de zomer en bij hoge temperaturen kan men bij een douche eindigen met een straal koud water op de benen.  Best gaat men van beneden naar boven naar de lies toe. Het koele water stimuleert de bloedsomloop en verlicht het gevoel van zware benen.

 

Steunkousen :

Steunkousen zijn zeer effectief, maar zijn nog steeds niet gemakkelijk te dragen bij warm weer. Ze zullen geen gezwollen aders laten verdwijnen, maar zullen helpen om de benen te ontlasten en complicaties te voorkomen. Ze moeten een degressieve druk uitoefenen van de voet tot de dij. Er zijn verschillende gradaties van onenigheid, afhankelijk van de veneuze insufficiëntie.

 

Behandeling met medicijnen:

Het Europees Geneesmiddelenbureau beveelt paardenkastanje aan bij de behandeling van chronische veneuze insufficiëntie. Het actieve ingrediënt van paardenkastanje is aescine, dat verschillende farmacologische acties heeft: pijnstillend en anti-inflammatoir, anti-oedemateus, vermindering van de vasculaire permeabiliteit, verhoging van de veneuze tonus en behoud van de integriteit van de veneuze wand.

 

De gewoonlijke dosis is 100 mg aescine per dag in 2 innames.

 

Er zijn ook "veinotrope" geneesmiddelen die stoffen bevatten die geacht worden de veneuze tonus en/of de microcirculatie te beïnvloeden. Volgens het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie zou dit een tijdelijke vermindering van de subjectieve symptomen met zich meebrengen. Er is echter geen lange termijn bewijs van hun effectiviteit.

 

Veneuze insufficiëntie is een chronische en progressieve ziekte die invaliderend kan zijn en de levenskwaliteit kan veranderen. Hoewel pijn in de benen draaglijk is, kan het vermoeidheid, nervositeit of angst veroorzaken. Veneuze aandoeningen kunnen ook leiden tot complicaties zoals flebitis of veneuze zweren. Dus wacht niet te lang alvorens u uw dokter raadpleegt.