Wond verzorging

Wond verzorging:

Kleine wonden maken deel uit van het dagelijks leven voor zowel kinderen als volwassenen. Meestal sluit de gewonde huid zich snel als de wond goed is verzorgd.

De optimale behandeling van een wond hangt af van de aard ervan en heeft als doel de best mogelijke genezing te bereiken, onder goede omstandigheden, terwijl het risico op infectie wordt vermeden.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met factoren als:

·         de locatie van de wond. Zo zal bijvoorbeeld een wond aan de voet gemakkelijker vatbaar zijn voor infecties. Een wond in de borstkas is altijd potentieel ernstiger, omdat beoordeeld moet worden of de onderliggende organen niet beschadigd zijn.

·         de leeftijd en gezondheidstoestand van de patiënt. Een jong kind zal sneller genezen dan een oudere. Er moet worden nagedacht over de vraag of de patiënt antistollingsmedicatie gebruikt of diabetes heeft.

·         de kleur van het wondbed helpt bij het bepalen van het stadium van de wondgenezing.

 

Verschillende soorten wonden:

Vorming en behandeling van schaafwonden:

Schaafwonden komen vaak voor tijdens een val, vooral bij kleine kinderen. Reiniging en desinfectie zijn zeer belangrijk, omdat beschadiging van de huidbarrière een ideale ingang is voor ziekteverwekkers. Bovendien kunnen bij schaafwonden vaak kleine vreemde voorwerpen in de gewonde huid aanwezig zijn.

·         Het is belangrijk om de wond te behandelen met schone handen

·         Maak de wond schoon met lauw water en indien mogelijk een beetje zeep totdat het vuil is verdwenen en dep het voorzichtig droog.

·         Ontsmet de wond met een antibacterieel middel, bijv. chloorhexidine of polyvidon-jodium. Gebruik nooit alcohol, want dat is pijnlijk (of pikt enorm).

·         Zodra er zich een korst op de wond heeft gevormd en de wond zich heeft gesloten, is het aan te bevelen de behandeling van de wond voort te zetten met een helende crème. Dit is belangrijk bij schaafwonden aan de elleboog of de knie, omdat de huid voortdurend wordt aangespannen of in beweging is en minder snel geneest.

Snijwonden:

Ook in het dagelijks leven komen er veel snijwonden voor, of het nu gaat om het snijden van groenten of het doen van klusjes. De bloeding veroorzaakt de verdrijving van ziekteverwekkers. Uit voorzorg wordt echter aanbevolen om de huid te ontsmetten met een antiseptisch middel (chloorhexidine of polyvidon-jodium).

In geval van een zware bloeding is de eerste reflex om de wond samen te drukken. Sommige sneden zijn matig diep en het gebruik van kunstmatige hechtingen die in de apotheek worden verkocht, kan nuttig zijn (steristrips). Deze kunstmatige hechtingen zouden deel moeten uitmaken van onze medicijnkasten. Voor diepere snijwonden zal het contact met een arts onontbeerlijk zijn. De snede moet dan worden bedekt met een ademend verband dat dagelijks moet worden vernieuwd. Bij het voortzetten van de behandeling is het gebruik van een helende crème geïndiceerd om de genezing van de gewonde huid te bevorderen.

 

Kloven:

Dit zijn fijne huidwonden veroorzaakt door droge huid, meestal op sterk belaste en gekeratineerde plekken zoals de hiel en de duim. Ziekteverwekkers kunnen de huid binnendringen en een infectie veroorzaken.

·         Het is belangrijk om de wonden met schone handen te behandelen.

·         Zorg ervoor dat het te behandelen gebied schoon is, bijvoorbeeld door het te laten weken in lauw water.

·         Eventuele eeltplekken moeten worden verwijderd (puimsteen, ...).

·         Droog en breng een antiseptische en helende crème aan

Bij frequente scheuren of diabetes is het verstandig om uit voorzorg een arts te raadplegen.

Blaren:

Er kunnen blaren verschijnen op een plotseling gestresste huid. Soms is de dunne huid die de blaar bedekt gescheurd en ontsnapt er vocht en vormt zich een wond. Vergeet in dit geval niet de gewonde huid te ontsmetten. Verbanden die geschikt zijn voor blaren kunnen de blaar sneller laten genezen en de pijn verlichten.

Na verloop van tijd raakt de huid gewend aan de nieuwe belasting en vormt een geile laag die voorkomt dat er nieuwe blaren ontstaan.

Brandwonden:

Er zijn verschillende soorten brandwonden (hitte, chemische, elektrische, ...). Laat altijd eerst water over de brandwond lopen en ga dan verder met de behandeling.

Thuis kunt u oppervlakkige eerste en tweede graads brandwonden behandelen die kleiner zijn dan een 2 euromuntstuk.

·         Koel de huid af met lauw of koud water gedurende 20 minuten om de huid proberen te sparen

·         In geval van een chemische verbranding, spoel met warm water gedurende 30 tot 60 minuten.

Om de genezing te bevorderen moet een hydraterende zalf van het type Flamigel 2-3 keer per dag worden aangebracht totdat de pijn verdwijnt, indien nodig onder een steriel kompres. 

De etherische olie van Lavendel Aspic kan zeer effectief zijn bij 1e en 2e graads brandwonden. Het heeft helende en ontstekingsremmende eigenschappen en moet onverdund worden toegepast. De pijn verdwijnt bijna onmiddellijk.