Gecertifieerde online apotheek
Gratis parcelshop levering boven €29
9,1
Klantenbeoordeling
Beveiligde betaling, ook bankoverschrijving
Advies & informatie

Wat te doen bij angsten?

16 september 2021

Angst:

De wereld van vandaag is een stressvolle omgeving. Of het nu gaat om onze dagelijkse omgeving of om de beelden die we op het nieuws zien, iedereen kan zich ongemakkelijk voelen en begint zich angstig te voelen. Dit is een normale emotionele toestand die eenmalig kan worden ervaren.
Op fysiologisch vlak is angst een zeer krachtige stimulans: het is de angst voor gevaar die ons in staat stelt onze kracht te verzamelen om onze eigen huid te redden.
Wanneer de "normale" angstdrempel wordt overschreden, wordt het een lijdensweg. Deze angst kan zich op verschillende manieren manifesteren en leiden tot slaapstoornissen, spierspanning, impact op onze eetlust en spijsvertering, verstoring van onze slaap,... ernstige angst van lange duur kan leiden tot functiestoornissen zoals prikkelbare darmsyndroom, hypertensie of hart- en vaatziekten.
Wanneer deze situatie enkele maanden duurt, hebben we het over angststoornissen, die in verschillende vormen kunnen bestaan.

Verschillende vormen van angst

Gegeneraliseerde angst wordt gekenmerkt door een aandoening waarbij de persoon zich gedurende een periode van minstens zes maanden onafgebroken zorgen maakt. Angst gaat vaak gepaard met een of meer van de volgende symptomen: ernstige onrust en/of een overweldigd gevoel.
Bij een paniekaanval ervaart de persoon een plotseling begin van paniek die enkele minuten duurt en gepaard gaat met intense fysieke symptomen. Iemand zal een paniekstoornis krijgen als hij of zij herhaaldelijk en onvoorspelbaar paniekaanvallen ervaart. De persoon zal dan voortdurend bang zijn voor een nieuwe paniekaanval.
Een intense of irrationele angst leidt vaak tot fobieën over objecten of dieren (vliegtuig, spin,...) of situaties (praten in het openbaar, het hoofd onder water steken,...). Vaak leiden deze fobieën tot het systematisch vermijden van situaties die angst oproepen, wat kan leiden tot moeilijkheden in het sociale leven van het individu.
OCD (obsessieve dwangmatige stoornis) leidt ertoe dat het individu dwangmatige gebaren of gedragingen herhaalt, zonder duidelijke reden en soms tot het punt van absurditeit (bv. ontelbare keren handen wassen, controleren of de sloten goed gesloten zijn,...).
Posttraumatische stress treedt op na een gewelddadige of bijzonder stressvolle gebeurtenis (militairen die terugkeren van een oorlogsmissie, die een ernstig auto-ongeluk hebben gezien of gehad,...).
Angstststoornissen kunnen ook leiden tot alcohol- of drugsverslaving.

Oorzaken

Sommige mensen hebben meer last van angst dan anderen. Erfelijkheid kan een rol spelen: de kinderen van bezorgde personen kunnen bezorgder zijn dan anderen, vanwege genetische kwetsbaarheid en omdat ze in de omgeving van hun ouders hebben geleefd die voortdurend bezorgd waren.
De omgeving en de levensgebeurtenissen hebben een enorme invloed; echtelijke, professionele en financiële problemen veroorzaken angstige situaties.
Karaktertrekken zoals een gebrek aan zelfvertrouwen of een laag zelfbeeld dragen ook bij aan een verhoogde angst.
Trauma en misbruik kunnen ook bijdragen aan angst, evenals intense en herhaaldelijke stress.
Angst gaat vaak gepaard met depressie.

Behandelingen

Angstststoornissen zijn soms moeilijk te identificeren omdat ze zich kunnen verschuilen achter hart-, maag- en neurologische stoornissen.
Naast de behandeling met medicijnen en het gebruik van een psycholoog kunnen bepaalde technieken en voedingssupplementen een grote steun zijn.
Regelmatige lichaamsbeweging, ontspanning en meditatietechnieken zijn belangrijk.
Cardiale coherentie is een eenvoudige techniek, toegankelijk voor iedereen, die bestaat uit het beheersen van de ademhaling om stress en angst te kalmeren. Door 3 dagelijkse sessies van elk 5 minuten te oefenen, kan een verbetering van het stressmanagement zeer snel worden gezien. Om weer een goede hartcoherentie te krijgen, is het voldoende om het ademhalingsritme weer onder controle te krijgen. Over het algemeen ademen we 12 tot 15 keer per minuut in rust. In het kader van de coherentie van het hart ademen we vrijwillig en regelmatig 6 keer per minuut.

  • Magnesium staat bekend om zijn effect op het nerveuze, emotionele maar ook psychische evenwicht. Het neemt deel aan de regulatie van het hartritme, is fundamenteel op het niveau van de spieren en in vele metabole reacties van het menselijk lichaam.
  • Omega-3 draagt bij aan een beter nerveus evenwicht, hetzij door het eten van meer vette vis, hetzij door het nemen van een voedingssupplement.
  • Verschillende planten kunnen door hun kalmerende eigenschappen milde angst wegnemen:
  • Valeriaan is effectief gebleken bij angstgerelateerde slaapstoornissen.
  • Passiebloem kan worden gebruikt om bepaalde uitingen van angst, zoals slaapstoornissen en hartkloppingen, te kalmeren.
  • Meidoorn kan worden gebruikt om het gevoel van verhoogde hartkloppingen te verminderen voor diegenen wiens hartslag versnelt bij een stressvolle situatie. Het kan ook het gevoel van "geknoopte keel" en klamme handen verlichten.
  • Citroenmelisse kan stress behandelen en de stemming positief veranderen door zijn ontspannende en kalmerende eigenschappen. Aan de andere kant werken de regulerende eigenschappen tegen stressgerelateerde buikkrampen of spasmen.

We kunnen ook saffraan, ashwagandha en rhodiola noemen.
In de homeopathie zouden therapieën kunnen bijdragen :

  • Ignatia voor mensen die het gevoel hebben dat ze lijden aan te veel emotionaliteit, angst die hen boos kan maken, soms onredelijk.
  • Gelsemium sempervirens voor plankenkoorts, angst, slaapstoornissen en tijdens een emotionele schok.

Medibib newsletter