Vrouwelijke ongemakken


Vrouwelijke ongemakken

 

Cystitis is een infectie van de blaas, meestal van bacteriële oorsprong die bijna alleen vrouwen treft. Meestal wordt het veroorzaakt door de proliferatie van darmbacteriën, die talrijk zijn in de buurt van de anus. Bacteriën bewegen van het anale en vulvaire gebied naar de blaas via de urethra. Alles wat het legen van de blaas belemmert, verhoogt het risico op cystitis, omdat het de retentie van urine verhoogt, en geeft dus kans op proliferatie van bacteriën.

 

Het wordt gekenmerkt door de volgende symptomen: een dringende en frequente aandrang om te plassen, een pijnlijk gevoel of brandend gevoel tijdens het plassen, een troebel uiterlijk van de urine.

 

Andere factoren zijn:

·         Urine-incontinentie

·         Menopauze (oestrogeendeficiëntie)

·         Zwangerschap (compressie van de blaas door de baarmoeder die urinestasis bevordert)

·         De afdaling van organen bij de oudere vrouw waardoor de blaas niet volledig wordt geledigd

·         Slechte hydratatie: bacteriën in de blaas of het urogenitale gebied worden niet geëlimineerd door een stroom urine en kunnen zich vermenigvuldigen

·         Als u niet urineert of uw blaas niet goed ledigt, leidt dit ook tot een vermenigvuldiging van bacteriën

·         Door te vegen, nadat u naar toilet bent geweest, van achteren naar voren, kunnen de darmbacteriën zich via de urethra naar de blaas verplaatsen

 

De diagnose wordt gesteld door de urinetest, een test die door de behandelend arts wordt uitgevoerd om de aanwezigheid van witte bloedcellen in de urine te detecteren. Door de teelt kan het laboratorium de betrokken ziekteverwekker (s) identificeren.

 

Behandelingen:

Allopathische behandeling:

Bij allopathie worden bacteriële urineweginfecties gemakkelijk en snel behandeld met antibiotica. De behandelend arts kiest de juiste behandeling.

 

Phyto-behandeling:

Sommige mensen gebruiken liever kruidengeneeskunde. Het is wetenschappelijk bewezen dat een dagelijkse dosis van 36 mg proanthocyanidine (actieve bestanddeel van cranberry) het risico op cystitis halveert. De volgende kruidenremedies hebben een diuretisch effect op de werking van de nieren en kunnen de afvoer van urine te bevorderen (bijv. Zwarte vlierbes, jeneverbes, paardenbloem, ...), of een antibacterieel effect (bijv. Berendruif). Het is belangrijk op te merken dat deze kruidenremedies, de door de arts voorgeschreven antibiotica, niet vervangen.

Cystitis mag nooit worden behandeld zonder medisch advies in geval van zwangerschap, bloed in de urine, hoge koorts of nierpijn.

 

Gistvaginitis is een schimmelinfectie van de vagina of vulva die ongemak, jeuk en witte afscheiding kan veroorzaken. Het is een veel voorkomende infectie waarmee elke vrouw minstens één keer in haar leven in contact zal komen. Het wordt veroorzaakt door een schimmel, de Candida die normaal wordt gevonden in de vagina, mond en het spijsverteringskanaal, evenals op de huid. Wanneer het immuunsysteem sterk en gezond is, behoudt het de juiste balans. Maar bepaalde omstandigheden kunnen leiden tot een schimmelinfectie, zoals:

·         Het nemen van bepaalde medicijnen zoals: antibiotica, hormonen (inclusief anticonceptiva zoals "pil" of corticosteroïden

·         Stress

·         Gebrek aan slaap

·         Zwangerschap

·         Diabetes

·         Hoge consumptie van zetmeelrijk voedsel of suikerachtig voedsel. Suiker is een voedingsmiddel voor gisten

 

Gistvaginitis wordt gekenmerkt door de volgende symptomen: jeuk of vaginale warmte gevoel, dikke witte afscheiding uit de vagina, roodheid van de vulva, brandend gevoel bij het plassen en pijnlijke geslachtsgemeenschap.

De diagnose wordt gesteld door de gynaecoloog die een monster neemt en onder een microscoop zal laten onderzoeken om te bepalen of Candida albicans de oorzaak van de symptomen is.

Het wordt aanbevolen om tijdens de behandeling af te zien van geslachtsgemeenschap om vaginale irritatie niet te verergeren en om elkaar niet opnieuw te infecteren.

 

Behandelingen:

Allopathische behandeling:

Veel schimmelinfecties kunnen worden behandeld met ovules of vaginale crème die zonder recept verkrijgbaar zijn bij de apotheker. Deze behandeling is goedkoop, maar kan langer duren dan een orale behandeling. Voor dit laatste is een medisch recept vereist.

 

Phyto-behandeling:

Probiotica kunnen oraal of vaginaal worden ingenomen. Er zijn ook vaginale tampons op basis van probiotica.

 

Probiotica helpen jeuk en irritatie te verminderen, de vagina te beschermen tegen bacteriële onevenwichtigheden, de natuurlijke flora te herstellen en ook de genezing te verbeteren (naast een anti-infectieuze behandeling).

Preventie:

       Probeer een sterk immuunsysteem te behouden (beheren van vermoeidheid en stress en het nemen van bepaalde voedingssupplementen)

       Eet ongezoete yoghurt met een levende bacteriecultuur

       Vermijd kleding die te strak is of gemaakt van synthetisch materiaal

       Verander regelmatig de bescherming tijdens de menstruatie

       Verwijder natte kleding en/of badkleding na de sport