Voeten: de basis van ons lichaam: hoe ze best verzorgen?

Voetverzorging:

De voet speelt een belangrijke rol omdat hij het gewicht van het lichaam in de staande positie ondersteunt en beweging mogelijk maakt. De huid, als beschermingsmiddel, is ook dikker. In de winter stikken (of bevriezen!) onze voeten onder lagen kousen en in grote schoenen. In de zomer gaan we op blote voeten op alle oppervlakken zonder veel zorg. En we moeten ook rekening houden met alle keren dat ze in slecht passende schoenen zitten staan. In het algemeen wordt er, ondanks het feit dat onze voeten voortdurend worden misbruikt, niet de nodige aandacht aan besteed.

De voet is dus het eerste element dat in een anatomische positie met de grond in aanraking komt. Het speelt een essentiële rol in evenwicht, demping en voortstuwing.

Gespecialiseerde voetartsen zijn reumatologen of orthopedische chirurgen, orthopedische zolen worden geleverd door een orthopedisch specialist en het paramedisch specialisme dat zich bezighoudt met de voet is de podologe.

Met het begin van de zomer denken velen van ons aan het aantrekken van sandalen, of gewoonweg aan het wandelen in de natuur. Of het nu met slippers is, of met wandelschoenen, het belangrijkste is om geen pijnlijke voeten te hebben of te krijgen.

Als je problemen hebt met de huid aan je voeten, is het raadzaam om te beginnen met het te laten verzorgen door een pedicure. Eeltplekken of likdoorns deze specialist zorgt voor al deze kleine kwaaltjes.

Dagelijkse voethygiëne:

Met een paar eenvoudige handelingen kan je je voeten goed verzorgen. Wacht niet tot je hielen barsten voordat je ze bevochtigt!

 • Geef de voorkeur aan een pH-neutrale zeep, spoel goed af en droog goed af, waarbij u er goed op let dat u goed droogt tussen de tenen om de ontwikkeling van schimmels te voorkomen.
 • Reinig de randen van de nagel met een zachte nagelborstel om de huid niet te beschadigen.
 • Voor kleine eeltplekken: breng op een droge huid een emolliënt aan en gebruik dan een zachte rasp.

Hydratatie van de voeten :

Elke avond, voor het slapen gaan, is het belangrijk om je voeten te masseren met een crème. Dit wordt aangepast aan uw huidtype. De meeste voetcrèmes bevatten ureum, een molecuul dat een hydraterende en keratolytische werking heeft. Het percentage ureum in crèmes verschilt per huidtype.

Voetmassage:

Het goed bevochtigen van je voeten is goed, maar je kunt er net zo goed gebruik van maken om een eenvoudige zelfmassage te doen op alle oppervlakken van onze voeten. Dit wereldwijde welzijn mag niet worden verwaarloosd, want als onze voeten lijden, voelt ons hele lichaam het.

Maandelijkse voetverzorging:

Dit houdt een complete voetverzorging in:

 • We beginnen met het weken van onze voeten in warm water voor ongeveer 15 minuten. Dit is het ideale moment om te ontspannen, bijvoorbeeld door te lezen.
 • We kunnen een "voetbad" product toevoegen, een bruisende capsule, etherische olie of kalmerende zouten. Het is de bedoeling om de huid zoveel mogelijk te verzachten.
 • Droog uw voeten eerst af met een handdoek voordat u met een puimsteen op de hielen en een vijl op het eelt uw voeten behandelt. Deze behandeling verzacht de huid van onze voeten. Dit is belangrijk omdat de wrijving tussen onze voeten, kousen en schoenen ervoor zorgt dat er snel ruwheid ontstaat.
 • Dan duwen we de nagelriemen terug en knippen we de nagels. Vervolgens doen we een expres-exfoliatie die alle dode huid verwijdert zodat we een voedende crème kunnen aanbrengen. Breng de crème aan met cirkelvormige bewegingen van het kalf naar de voet, zonder de zool en alle tenen te vergeten.

Vermijd voetpijn:

In de apotheken bieden wij u verschillende producten aan om verschillende kwalen te behandelen:

 • Overmatige transpiratie kan worden verlicht door boorzuurkristallen in schoenen te leggen of geschikte producten op de huid aan te brengen.
 • Er bestaan verschillende crèmes voor hielkloven.
 • Likdoorns en eeltplekken kunnen worden behandeld met verschillende salicylzuurproducten of pleisters. Om likdoorns en eeltplekken te verwijderen, begint u met het exfoliëren van uw voeten met een exfoliërende gel, zodat ze glad worden en de huidcellen worden verwijderd. Vervolgens kunt u de likdoorns en eeltplekken verwijderen met een puimsteen of een voetrasp. U kunt ook keratolytische producten op basis van salicylzuur of pleisters op uw likdoorns en eeltplekken aanbrengen.
 • Blaren kunnen worden behandeld of voorkomen worden met geschikte verbandmiddelen.
 • Schimmelinfecties van de huid kunnen worden behandeld met verschillende producten in de vorm van crèmes of sprays die op de huid worden aangebracht en sprays om schoenen te desinfecteren.
 • Er zijn verschillende soorten nagellak beschikbaar om nagelschimmel te behandelen.  
 • Er is een hele reeks crèmes voor vermoeide voeten, droge voeten, beschadigde voeten, ...
 • Verschillende soorten badzout voor vermoeide voeten

Uu voeten, ze zijn een goede verzorging waard. Een bezoekje aan een pedicure kan nooit geen kwaad.