Voedingssupplementen voor kinderen: is het echt nodig?

Voedingssupplementen voor kinderen:

Bijna 6% van de kinderen en adolescenten gebruikt voedingssupplementen om de groei te bevorderen, het immuunsysteem te versterken, de concentratie en het geheugen te verbeteren,....Is dit een goed idee?

Kauwgom, zuigtablet, siroop.... Er zijn veel voedingssupplementen voor kinderen en hun presentaties zijn gevarieerd, dus voor elk wat wils! En het is verleidelijk voor een ouder om dit over te nemen wanneer het kind nauwelijks eet tijdens het eten, niets eet in de kantine, of zelfs wanneer ze moeite hebben om zich te concentreren in de klas. Maar dit is niet de eerste reflex om aan te nemen!

“Kleine toevoegingen van vitaminen en mineralen zijn genoeg voor gezonde kinderen", zegt de kinderarts.

 

Voedingssupplementen: alleen vitamine D wordt systematisch voorgeschreven.

Vitamine D, noodzakelijk voor de opname en binding van calcium, wordt frequent voorgeschreven door de kinderarts of behandelend arts. Dit kan nodig zijn omdat zuigelingenmelk weinig vitamine D bevat, in tegenstelling tot de Angelsaksische landen, waar deze melk is versterkt.

Om ervoor te zorgen dat meer dan 97% van de bevolking geen tekort aan vitamine D heeft, zijn de aanbevolen orale innames als volgt:

·         400 IE per dag voor baby's en peuters

·         600 IE per dag voor kinderen

·         1000 IE per dag voor volwassenen

 

Fluoride supplementatie slechts nodig bij sommige kinderen.

Fluoridesupplementen moeten niet langer worden voorgeschreven aan kinderen jonger dan zes maanden, omdat het momenteel niet meer nodig wordt geacht voor een baby zonder tanden.

Na zes maanden is de gebruikelijke leeftijd waar de eerste tanden doorkomen, het voorschrijven van fluoride, een spoorelement dat zich vasthecht aan het glazuur van de tanden en het ontstaan van gaatjes voorkomt, kan afhankelijk van het profiel van het kind worden aangeraden.  Deze suppletie is alleen nodig voor kinderen met een hoog risico op gaatjes, vooral voor kinderen met een vitamine D-deficiëntie.

 

Vitamine K, voorgeschreven voor baby’s met borstvoeding

Vitamine K is een essentieel onderdeel van een goede bloedstolling. De baby heeft bij de geboorte een laag vitamine K-gehalte. Het lichaam van de pasgeborene is anders dan dat van een volwassene, het is nog niet begonnen met het opnemen  van de vitamine van de bacteriën die door de darm worden geproduceerd en het heeft geen reserve in de lever zoals de volwassene. Tot de geboorte was de foetus afhankelijk van de toevoer van vitaminen uit het navelstrengbloed, maar het vitaminegehalte in het navelstrengbloed is zeer laag. Zelfs in de eerste weken van zijn leven, wanneer hij borstvoeding krijgt, kan het lage vitaminegehalte al een tekort aan deze essentiële vitamine veroorzaken.

 

IJzer, in sommige gevallen

Een gereguleerde tiener kan een tekort aan ijzer hebben. Ook bij kinderen die te weinig vlees eten. Maar wees voorzichtig, een overdosis ijzer is giftig.

 

Een onevenwichtige voeding kan tot tekorten leiden.

Sommigen zijn van mening dat kinderen geen evenwichtige voeding eten en daarom lijden aan een tekort aan vitaminen, mineralen en essentiële vetzuren. De argumenten zijn dat onze voeding door de transformaties die het ondergaat uitgeput is van vitaminen en mineralen. Ten tweede voelen kinderen zich vaak meer aangetrokken tot producten die vanuit voedingsoogpunt niet interessant zijn (snoep, pizza's, geraffineerde granen, enz.) dan tot levensmiddelen die van nature rijk zijn aan micronutriënten (groenten en fruit, vette vis, volle granen, enz.). Ten slotte staan ze steeds meer onder druk, wat leidt tot tekorten, met name bij magnesium. 

 

Anderen zijn het daar niet mee eens en menen dat alleen kinderen op bepaalde diëten (vegetarisch, veganistisch, zuivelvrij, etc.) kunnen lijden aan schadelijke voedingstekorten.

 

Sommige vinden het misschien interessant om voedingssupplementen aan kinderen te geven, maar dan wel door ze te selecteren. De darmflora kan op elke leeftijd versterkt worden door probiotica. Sommige vitaminen- en mineralen- of kruidensupplementen kunnen ook worden gegeven wanneer het kind moe lijkt, moeite heeft met concentreren of slapen, veel last van heeft van infecties....

 

Het is echter van essentieel belang om het advies van een arts of apotheker in te winnen alvorens op te starten met supplementen. Sommige overdoseringen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid.