Terug naar school: daar zijn ze weer

Terug naar school, daar zijn de luizen weer:

Hoofdluizen kunnen op elk moment, zomer of winter, voorkomen. Het zijn kleine insecten, variërend in kleur van lichtgrijs tot bruin en tot 3 mm lang. Ze bijten door de huid en voeden zich met bloed. Volwassen vrouwelijke luizen leggen ongeveer 10 eieren per dag gedurende 3 tot 4 weken. Deze eitjes zijn de neten die met een soort lijm aan de haarwortels worden bevestigd en een week later uitkomen. 

Aan het begin van het schooljaar is het vaak gunstiger voor hun voortplanting in scholen, dan is dat simpelweg omdat er een vakantieperiode volgt waar de kinderen meerdere activiteiten hadden waar het contact tussen de kinderen groter is, zoals zomerkampen, stages, ...

Luizen springen of vliegen niet en worden ook niet door huisdieren overgedragen. Ze worden verspreid door middel van direct contact met het hoofd. Overdracht via kussens, mutsen, hoofdsteunen,... komt niet zo vaak voor omdat luizen die het menselijk lichaam verlaten slechts twee dagen zonder bloed kunnen blijven leven en nadien sterven aan uitdroging.

Luizen en neten worden op verschillende manieren bestreden:

·         Gebruik de hoofdluiskam op nat haar: bevochtig het haar met een mengsel van water en azijn, breng een goede dosis shampoo aan, ontwar het haar met een conventionele kam, kam het haar met een hoofdluiskam, kam van achter naar voren, maak de hoofdluiskam schoon en herhaal de operatie, maar deze keer van voor naar achter.

·         Lokale behandeling met dimethicone. Lotions en sprays op basis van dimethicone, siliconenolie, zijn voldoende effectief. Hun actie is mechanisch en bestaat uit het vormen van een film die de luizen en de neten verstikt.

·         Shampoos en lotions op basis van insecticiden (permethrin, malathion, ...) vergiftigen de luizen en neten. Ze werken effectief, maar kunnen bijwerkingen hebben zoals allergische reacties of irritatie.

·         Etherische oliën moeten met zorg worden gebruikt, door ze te mengen met andere plantaardige oliën. De meest gebruikte zijn lavendel, geranium en tea tree. Hun klinische effectiviteit is niet aangetoond.

Er zijn aanvullende maatregelen van toepassing:

·         Reiniging van kammen en borstels die in contact zijn geweest met luizen, met warm water (minimaal 60° gedurende 5 minuten)

·         Was lakens, handdoeken, dekbedden, kleding op 60° in geval van een aanhoudende of terugkerende infectie. Het is noodzakelijk om de kleding te wassen die de laatste 2 dagen door de besmette persoon zijn gebruikt. Wat niet op 60° kan worden gewassen, kan 2 dagen in de open lucht blijven of 24 uur in de vriezer worden geplaatst.

·         Informeer andere mensen waarmee u in contact bent geweest zodat zij ook de nodige maatregelen kunnen nemen.

Tot slot is het goed om te weten dat de jeuk na het verwijderen van de luizen nog twee weken kan aanhouden en dat het belangrijk is om alle familieleden tegelijkertijd te onderzoeken, zodat alle besmette leden tegelijkertijd kunnen worden behandeld.