Tandhygiene: wie wil er geen witte gezonde tanden?😃

Mondhygiëne:

Mondgezondheid is essentieel en heeft als doel een goede hygiëne. Dit laatste omvat de dagelijkse verwijdering van tandplak (die zich op natuurlijke en permanente wijze op het oppervlak van de tanden vormt) en voedselresten mogelijk. Dit vermindert de aanwezigheid van potentieel pathogene micro-organismen en voorkomt de vorming van aanslag en de ontwikkeling van cariës of parodontitis. Bacteriën zijn inderdaad verantwoordelijk voor irritatie van het tandvlees (gingivitis), die rood worden, opzwellen en gemakkelijk bloeden bij het poetsen. Deze situatie kan degenereren tot parodontitis resulterend in het verschijnen van mobiliteit en verlies van tanden.

 

Veel bacteriën in tandplak zetten suikers om in melkzuur. De werking van dit zuur op tandglazuur zal resulteren in demineralisatie van de tand en uiteindelijk tot een holte, wat gelijk staat aan caries. De buffercapaciteit van speeksel vermindert echter de zuurgraad van de mond (pH) tot neutraliteit. In de mond van een persoon die constant eet, blijft de zuurgraad echter belangrijk. Het risico op het ontwikkelen van cariës zal daarom aanzienlijk worden verhoogd.

Tandsteen, dat gemineraliseerde tandplak is, kan niet meer worden verwijderd door eenvoudig borstelen en moet dan door de tandarts worden verwijderd.

Goede dagelijkse hygiëne beschermt ook het tandglazuur, waardoor het resistenter wordt en remineralisatie wordt bevorderd. Het esthetische en cosmetische aspect moet niet worden vergeten. Een ander belangrijk aspect van voeding is dat er een oorzakelijk verband is tussen bijvoorbeeld het nemen van suikerhoudende voedingsmiddelen en het ontwikkelen van tandbederf. Daarnaast spelen orale microbiota ook een rol en wordt deze beïnvloed door voeding.

 

Hygiëne producten:

De tandenborstel moet flexibel zijn. Het is de enige borstel die effectief en niet-agressief poetsen mogelijk maakt. Een goede tandenborstel moet een goede toegankelijkheid van de achterste gebieden mogelijk maken (kleine kop, handvat gemakkelijk vast te houden, kromming van de nek) en moet na elk gebruik worden gereinigd. Het wordt na elke maaltijd gebruikt en om de 2-3 maanden vervangen.

De tandpasta zal naar ieders smaak zijn. Maar het is bij voorkeur gefluoreerd en niet erg schurend. De doses fluor moeten worden aangepast aan de leeftijd en het carieuze risico. Alhoewel de fluoride het risico op tandbederf vermindert, verhoogt een te hoge concentratie of het gebruik van een tandpasta met te hoge doses fluoride het risico op tandvlekken.

Tandflos en kleine borsteltjes bieden toegang tot de interdentale ruimtes en de zijkant van de tanden.

 

De mondspoelingen zijn van verschillende soorten:

·         Antiseptische mondspoelingen bevatten een antibacterieel actief ingrediënt. Ze behandelen infecties en ontstekingen van het mondslijmvlies en moeten twee tot drie keer per dag gedurende maximaal 10 dagen worden gebruikt

·         Mondwater beschermt tegen cariës, zuivert tegen slechte adem, "speciaal tandvlees" in geval van bloeden kan worden gebruikt na tandenpoetsen, als een aanvullend verzorgingsproduct.

 

Speciale situaties:

·         Zwangerschap: Hormonale variaties in zwangerschap resulteren in een verandering in de samenstelling van speeksel, orale flora en vasculaire permeabiliteit. Heel vaak hebben zwangere vrouwen zwangerschap gingivitis vanwege de zwangerschap. We kunnen een zwangere vrouw, of iemand die dat wil, alleen een tandheelkundig onderzoek en een onberispelijke mondhygiëne aanbevelen.

·         Diabetes: Gingivitis en parodontitis zijn een van de complicaties bij diabetici met een drievoudige toename van het risico op slecht uitgebalanceerde diabetes. Als diabetes echter in evenwicht is, is het risico niet groter. De redenen voor dit verhoogde risico zijn de verandering in speeksel samenstelling en microcirculatie stoornissen die inherent zijn aan deze ziekte. De diabetespatiënt zal de grootste zorg aan zijn mondhygiëne moeten hechten en zijn tandarts regelmatig moeten bezoeken.

·         Ouderen: Het is goed om een ​​mythe te doorbreken: het verlies van tanden bij ouderen is niet natuurlijk en het is niet onvermijdelijk. Niettemin zijn de polymedicaties welke sommige moeten nemen, de chronische pathologieën maar ook slecht onderhouden prothesen of ongeschikte allemaal risicofactoren.

 

Mondhygiëne helpt vooral infecties te voorkomen, maar ook om goede voeding te behouden door het gebruik van gebit te behouden. Kauwen is een essentieel onderdeel bij het eten maar geeft ook een plezier bij het genieten van een maaltijd. Als zodanig kunnen elektrische tandenborstels nuttig zijn. Opgemerkt moet worden dat slechts 24% van de ouderen autonoom is voor hun mondverzorging en dit aspect wordt helaas vaak verwaarloosd tijdens een toilet van afhankelijke personen ...