Gecertifieerde online apotheek
Gratis parcelshop levering boven €29
9,1
Klantenbeoordeling
Beveiligde betaling, ook bankoverschrijving
Advies & informatie

Rugpijn

15 september 2021

Ongeveer 80% van de volwassenen heeft een of meerdere keren in hun leven last van rugpijn. De meeste rugpijn is goedaardig en niet-specifiek, d.w.z. dat de oorzaak niet kan worden vastgesteld.
In de meeste gevallen verdwijnen ze binnen enkele weken. Het kan echter terugkerend zijn, wat leidt tot chronische en invaliderende symptomen.

Oorzaken:

85% van de rugpijn heeft geen duidelijk aanwijsbare oorzaak. We vermoeden "niet-specifieke" oorzaken, zoals spiersamentrekkingen. De resterende 15% heeft een specifieke oorzaak, zoals een hernia. In het geval van een hernia wordt door het uitsteken van een tussenwervelschijf een zenuw samengeperst. De pijn kan uitstralen naar de voeten en in ernstige gevallen leiden tot verlamming.
Slijtage en verkalking van de wervelkolom kunnen dezelfde pijn veroorzaken wanneer ze het wervelkanaal vernauwen en zo een zenuw samenpersen.

Diagnose :

Gewone rugpijn, die meestal na twee tot vier weken verdwijnt (of aanzienlijk vervaagt na vier weken), vereist geen medische diagnose. Echter, als er na een ongeval rugpijn ontstaat of als dit gepaard gaat met andere symptomen zoals :
  • Koorts zonder infectie
  • Uitstralende pijn in het been of de arm
  • Verminderde been- of armmobiliteit
  • Algemeen gevoel van onbehagen
Deze symptomen kunnen een ernstige oorzaak hebben. Zo kunnen uitstralende pijn en verlamming wijzen op een hernia, terwijl opflakkeringen van koorts een teken van ontsteking in de botten of andere inwendige organen kunnen zijn. Als de rugpijn langer dan vier tot zes weken aanhoudt, worden aanvullende tests aanbevolen, meestal door een reumatoloog of orthopedisch chirurg. Bloedonderzoek en andere onderzoeken worden uitgevoerd als er een vermoeden is van een aandoening aan de inwendige organen of de wervelkolom.

Inzicht in niet-specifieke oorzaken :

Een slechte houding leidt tot langdurige overbelasting van de spieren en gewrichten. De rol van de rugspieren is om de rug te ondersteunen en te zorgen voor een goede mobiliteit, wat essentieel is om in vorm te blijven. Als de spieren slap worden of herhaaldelijk worden belast, trekken ze uiteindelijk samen, wat resulteert in onaangename spanningen in de rug, schouders of nek. Deze symptomen kunnen zich ontwikkelen tot lage rugpijn en kunnen in ernstige gevallen leiden tot een hernia, meestal in de lumbale (onderrug) of cervicale (nekwervels) gebieden.

Preventie :

Dagelijkse lichaamsbeweging is de beste preventie van acute of chronische rugpijn. Hiervoor is elke gelegenheid goed: geef de voorkeur aan een trap naar de lift, strek je regelmatig uit op je stoel, loop rond. Zwakke rugspieren trekken samen als ze overbelast zijn. Een effectieve preventieve maatregel tegen niet-specifieke rugpijn is dan ook het versterken van de spieren die de rug ondersteunen en bewegen: niet alleen de rugspieren, maar ook de perineale spieren, buikspieren en het middenrif.
Bij het versterken van de spieren in de sportschool is het belangrijk om te zorgen voor een evenwichtige spiergeometrie om bestaande onevenwichtigheden niet te accentueren. Daarnaast helpen duursporten als stevig wandelen, nordic walking en zwemmen om de rug te versterken en soepel te houden.
Behandeling van specifieke pijnen :
Als de rugpijn te wijten is aan een ziekte die de wervelkolom of de interne lichaamsprocessen aantast, moet de oorzaak worden behandeld. Bijvoorbeeld een antibioticabehandeling bij nierontsteking, hartkatheterisatie bij een hartinfarct of een operatie bij een gebroken wervel.
Behandeling van niet-specifieke pijn :
In het geval van rugpijn kan sport zeer effectief zijn in het verlichten van de pijn, maar er moet worden opgemerkt dat te veel sport de rug kan schaden. Daarnaast is het belangrijk om in beweging te blijven, om je bed of stoel te verlaten. Het is belangrijk om de buikspieren te versterken om een rechte houding te behouden en om lumbale strekoefeningen te doen.
Massages kunnen helpen om gespannen spieren te ontspannen en hebben daardoor een pijnstillende werking, net zoals fysiotherapie zeer waardevol is. Warmte verlicht ook de pijn, en er zijn verwarmingselementen of kersenpitkussens verkrijgbaar in de apotheek die in de magnetron kunnen worden gezet.

Allopathie:

Voor een korte periode kan de pijn worden behandeld met paracetamol of ibuprofen, medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn.
Lokale toepassing van patches kan ook verlichting bieden. Het principe bestaat uit een percutane werking van een ontstekingsremmend middel zoals diclofenac of ibuprofen gedurende 8 of 24 uur.
Ook anti-inflammatoire gels en crèmes kunnen een gunstig effect hebben.

Fytotherapie :

  • Harpagofytum, of duivelsklauw, is een van de meest voorgeschreven planten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt het gebruik van harpagofytum als "klinisch bewezen" bij de behandeling van reumatische pijn, met name bij chronische gewrichtsontstekingen, artrose en lage rugpijn. Maar het is geen plant om te nemen in geval van spiercontractie.
  • Wilg: De schors van deze boom levert acetylsalicylzuur, het actieve principe van aspirine.
  • Ribes nigrum is een basisbehandeling met een natuurlijke ontstekingsremmende werking, ideaal voor artrosepijn.

Homeopathie :

Homeopathische middelen voor rugpijn zijn onder andere:
  • Bryonia 9CH, voor verergerde pijn tijdens het bewegen...
  • Nux vomica 9CH, in geval van pijn geassocieerd met stijfheid
  • Rhus toxicodendron 9CH, in geval van geassocieerde pijn en stijfheid
Kalium carbonicum 9CH, wanneer de pijn gepaard gaat met een gevoel van zwakte of voor lage rugpijn die vaak voorkomt tijdens de zwangerschap of na de bevalling

Medibib newsletter