Gecertifieerde online apotheek
Gratis parcelshop levering boven €29
9,1
Klantenbeoordeling
Beveiligde betaling, ook bankoverschrijving
Advies & informatie

Oorontstekingen en oorverzorging

15 september 2021
De afgelopen jaren hebben gehoorspecialisten het belang benadrukt van het verzorgen en beschermen van de oren, vooral tegen lawaai. Als we niet dagelijks bepaalde preventieve maatregelen nemen, is het risico van onomkeerbaar gehoorverlies op de lange termijn reëel. Hier zijn een paar reflexen die je van jongs af aan moet hebben.

Let op de hygiëne:

Het oor is een zelfreinigend orgaan. Cerumen of oorsmeer speelt een belangrijke rol: het voorkomt dat stof en andere deeltjes in de gehoorgang terechtkomen. Het plaatsen van een voorwerp in het oor kan gevoelige organen zoals het trommelvlies beschadigen.
Als er overtollig oorsmeer is, kan de rand van de gehoorgang voorzichtig worden gereinigd met een vochtige handdoek.

Steek geen wattenstaafjes in het oor:

Deze praktijk wordt sterk ontmoedigd door artsen. Steek geen wattenstaafjes in de oren om ze schoon te maken. Deze praktijk kan niet alleen het oorsmeer terug in de gehoorgang duwen, wat bijdraagt aan de vorming van oorstoppen, maar kan ook verantwoordelijk zijn voor het scheuren van het trommelvlies en gehoorverlies bij plotselinge bewegingen.

Gebruik oordopjes:

Hoe meer u aan lawaai (gedurende lange periodes) wordt blootgesteld, hoe groter de kans op onomkeerbare gehoorproblemen. Vermijd zoveel mogelijk lawaaierige omgevingen en bescherm, als u zich in een lawaaierige omgeving bevindt, uw oren met oordopjes of oorbeschermers.

Oefening:

Cardio-achtige sportactiviteiten (wandelen, fietsen, ...) stimuleren de bloedcirculatie in het hele lichaam, inclusief de oren. De elementen waaruit het binnenoor bestaat worden beter bevloeid, waardoor ze beter functioneren. Er moet rekening worden gehouden met het feit dat de oren fragiele organen zijn en dat het daarom belangrijk is om ze te beschermen.

Zet het volume van de koptelefoon of oortelefoon lager en bescherm uzelf tegen lawaai:

Het volume van de koptelefoon en de oortelefoon mag nooit te hard zijn. Als het geluid je begint te irriteren of je oren pijn doet, is het te hard. Hoorspecialisten raden u aan nooit meer dan 60 minuten naar muziek te luisteren en niet meer dan 60% van de maximale volumecapaciteit in te stellen. Het is het beste om een koptelefoon of oortelefoon te gebruiken die het geluid van buitenaf blokkeert en daardoor moet men het volume van de muziek niet te hard zetten. Het is belangrijk om zich tegen lawaai te beschermen door gehoorbescherming tijdens bepaalde vrijetijdsactiviteiten zoals nachtclubs, motorsport, enz.

Hou je oren droog:

Overtollig vocht bevordert de groei en de verspreiding van bacteriën en schimmels in de gehoorgang. Dit kan leiden tot ziekten zoals otitis externa, ook wel bekend als zwemmersoor, of andere infecties die het gehoor kunnen aantasten. Na het douchen of baden is het belangrijk om uw oren zachtjes te drogen. Om te voorkomen dat er tijdens uw wateractiviteiten water binnenkomt, kunt u geschikte oordopjes gebruiken (behalve voor het duiken).

Wees alert voor ongewone symptomen:

Het is aan te raden om een arts te raadplegen in geval van oorpijn, gehoorverlies, fluitende oren, ... iets ongewoons.

Raadpleeg elk jaar een KNO-specialist:

Het is ten zeerste aan te raden om uw KNO elk jaar, vanaf zeer jonge leeftijd, te bezoeken. Hij zal in staat zijn om de eerste tekenen van gehoorverlies of andere problemen in de oren te behandelen en deze snel te verhelpen. Onbehandeld gehoorverlies is invaliderend in het dagelijks leven en kan soms in verband worden gebracht met andere gezondheidsproblemen. Net zoals een oordopje of gewoon te veel oorsmeer in het oor een otitis kan veroorzaken bij het zwemmen of duiken tijdens de vakantie.

Behandeling van oorinfecties :

Letterlijk betekent otitis "ontsteking van het oor". Het betreft over het algemeen kinderen tussen 6 maanden en 3 jaar oud, maar kan ook gevolgen hebben voor volwassenen. Het kan ook veel voorkomen bij mensen die hun oren te vaak schoonmaken, waardoor het oorsmeer hun oren niet beschermt tegen bacteriën die zich daar kunnen ontwikkelen. Wanneer oorinfecties niet goed worden behandeld, kunnen ze leiden tot gehoorverlies of zelfs totale doofheid in de ernstigste gevallen.
Oorinfecties manifesteren zich als oorpijn. Er zijn drie verschillende soorten oorinfecties: otitis media, otitis interna en otitis externa. Het onderscheid wordt gemaakt op basis van waar de ontsteking verschijnt: het middenoor, het binnenoor of buiten het oor.
Het is aan uw KNO-arts (neus, keel, oren) of huisarts/kinderarts om een medische diagnose te stellen. Deze specialist onderzoekt dan het buitenoor, de gehoorgang en het trommelvlies. Op basis van dit onderzoek krijgt u een eerste diagnose. De arts zal dan bepalen welke medicatie of combinatie van medicijnen al dan niet nodig is.
In de fytotherapie kunnen oordruppels op basis van een mengsel van oliën en etherische oliën uitstekende resultaten geven bij uitwendige otitis met een ongeperforeerd trommelvlies.
In de homeopathie zijn Aconitum Napellus, Dulcamara en Pulsatilla stammen die gebruikt kunnen worden bij otitis externa met een ongeperforeerd trommelvlies. 

Medibib newsletter