Menopauze

De menopauze zal mijn huid niet hebben.

 

De menopauze is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw en vindt over het algemeen plaats tussen de leeftijd van 45 en 55 jaar. Het komt overeen met het einde van de voortplantingsperiode van een vrouw en wordt vertegenwoordigd door het einde van de menstruatiecycli.

 

De menopauze wordt voorafgegaan en gevolgd door een biologisch proces in twee fasen.

·         Pre-menopauze, gekenmerkt door een geleidelijke stopzetting van de eierstokactiviteit en een meer onregelmatige menstruatie, die tot een jaar na de menopauze duurt.

·         De postmenopauze, die een jaar na de menopauze begint en de periode is waarin het lichaam zich aanpast aan de hormonale veranderingen. Het duurt ongeveer vier jaar

Een verminderde hormoonproductie tijdens de overgangsjaren kan leiden tot het ontstaan van bepaalde symptomen zoals :

·         Variabele en onregelmatige menstruaties

·         Nachtelijk zweten

·         Opvliegers

·         Vaginale droogte en pijn tijdens het vrijen

·         Andere symptomen zoals spier- en gewrichtspijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid, stemmingsstoornissen, slaapstoornissen, ...

 

We hebben het vaak over een domino-effect; het ene symptoom leidt tot het andere.  Zo kan het nachtelijk zweten leiden tot slaapstoornissen, die op hun beurt leiden tot vermoeidheid en stemmingsstoornissen.

 

Oestrogeentekort zal de huidveroudering accentueren door uitdroging en verdunning van de huid, verlies van elasticiteit en accentuering van rimpels. Collageen- en elastinevezels zijn minder talrijk en minder effectief. Uitdroging wordt geaccentueerd door een verlies van hyaluronzuur en voor bepaalde huidtypes laat het verdwijnen van vrouwelijke hormonen het veld open voor mannelijke hormonen en acne. Roodheid, couperose en pigmentvlekken behoren tot de meest voorkomende aandoeningen. Sommige vrouwen kunnen ook "mannelijk" haar ontwikkelen met dikkere haargroei, vooral op de kin en de bovenlip.

 

De menopauze moet worden beschouwd als een moment om een dokter te raadplegen en de balans op te maken van iemands gezondheid, en het is in het belang van een vrouw om een positieve houding aan te nemen en de menopauze te zien als het begin van een nieuwe levensfase.

Vrouwen kunnen zich al beter voelen door het maken van leefstijlveranderingen zoals stoppen met roken, het verminderen van alcoholgebruik, het verminderen van het gebruik van thee, koffie en andere opwindende drankjes, gezond eten, bewegen en genoeg slaap krijgen.

 

Behandelingen :

Allopathische behandeling

Medicijnen worden alleen gebruikt als de symptomen het dagelijks functioneren significant verstoren. Meestal wordt een hormoonbehandeling voorgeschreven. Het gebruik ervan moet echter worden overwogen met het oog op de voor- en nadelen ervan.  Terwijl hormonale behandelingen potentieel opvliegers en nachtelijk zweten verminderen, verhogen ze het risico op het ontwikkelen van borstkanker (na een periode van vijf jaar gebruik volgens sommige medische scholen) en vasculaire ziekten. Het is momenteel ook gedocumenteerd dat een hormonale behandeling de botdichtheid verhoogt en het risico op breuken voorkomt en de droogte van de huid vermindert. In het algemeen kan een hormoonbehandeling voor een periode van 5 jaar gunstig zijn voor een vrouw zonder voorgeschiedenis van borstkanker of cardiovasculaire risicofactoren, waarna de risico-batenverhouding voor een eventuele verlenging opnieuw moet worden geëvalueerd.

Sommige studies hebben de voordelen van het nemen van foliumzuur tegen opvliegers aangetoond.

Andere studies benadrukken het belang van de inname van glucosamine bij postmenopauzale vrouwen. Glucosamine verhoogt de bot- en kraakbeendichtheid en werkt als een glijmiddel voor de gewrichten.

Als de vagina tijdens het vrijen niet voldoende vochtig is, kan een glijmiddel de oplossing bieden.

Slaappillen en kalmeringsmiddelen worden niet aanbevolen. Hoewel ze de symptomen tijdelijk kunnen verminderen, behandelen ze de oorzaak van de symptomen niet en hebben ze ook nadelen.

 

Fytotherapeutische behandeling

Het is bewezen dat salie opvliegers verlicht bij vrouwen in de menopauze en er wordt ook verondersteld dat het een effect heeft op het nachtelijk zweten. Deze plant wordt ook goed verdragen.

Hop en soja kunnen ook de tekenen van de menopauze verlichten, vooral opvliegers. Ze bevatten fyto-oestrogenen maar zijn gecontra-indiceerd als er een geschiedenis van borstkanker is. 

Valeriaan wordt verondersteld de menopauzale slaapstoornissen te verlichten door zijn kalmerende en kalmerende eigenschappen.

Sint-Janskruid zou effectief zijn op de stemming en de angst maar dit is fotosensibiliserend en heeft een wisselwerking met bepaalde medicijnen.

 

Homeopathische behandeling

Homeopathie kan gebruikt worden om de fysieke en emotionele problemen die gepaard gaan met de menopauze te beperken.

·         Lachesis kan helpen in gevallen van roodheid, angst, hartkloppingen, gevoelens van onderdrukking, een behoefte om te ventileren, afwisselend boosheid-mutisme en logorrhea-mutisme en slaapstoornissen in verband met de menopauze.

·         Amylum nitrosum kan worden gebruikt als het koud aanvoelt na een opvlieger, zwaar zweten van hoofd en lichaam. 

·         Nux vomica kan helpen in geval van prikkelbaarheid.

·         Aluinaarde kan worden geadviseerd in geval van een droge, gerimpelde, jeukende vulva met een neiging tot constipatie.