Kurkuma: een onbekende plant:

Kurkuma: een onbekende plant:

Kurkuma, of geel pigment van de wortelstok van Curcuma longa, wordt ook wel Indische saffraan genoemd. Deze plant behoort tot dezelfde familie als gember. Het wordt beschouwd als het goud van India en speelt een sleutelrol in de traditionele ayurvedische en Chinese geneeskunde. Het is momenteel het onderwerp van talrijke wetenschappelijke studies.

 

Kurkuma bevat actieve curcuminoïden waarvan curcumine de belangrijkste is. Curcumine smaakt goed, licht kruidig, en wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt in de Indiase en Pakistaanse keuken. Vanwege de felgele kleur wordt curcumine ook gebruikt als kleurstof voor kleding. Het wordt als natuurlijke kleurstof toegevoegd aan levensmiddelen onder de naam E100.

 

Eigenschappen:

Antioxiderende werking

Curcumine is een krachtige antioxidant met een beschermende werking op gezonde weefsels en cellen. Dit kan de traditionele medicinale indicaties bij de behandeling van ontstekingsziekten verklaren. Verschillende studies hebben vervolgens de beschermende werking van curcumine tegen ontstekingen van de gewrichtsbol bevestigd.

 

Actie op het spijsverteringsstelsel

De wortelstok van kurkuma is ook bekend in traditionele Indiase en Chinese medicijnen om de spijsvertering te stimuleren, met name omdat het de galafscheiding verhoogt. Het wordt al drieduizend jaar gebruikt in de ayurvedische geneeskunde om spijsverteringsstoornissen te verlichten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft erkend dat kurkuma een positief effect heeft op het spijsverteringsproces.

 

Actie op het cardiovasculair systeem

Recent onderzoek heeft voorgesteld om de accumulatie van "slechte cholesterol" (LDL-cholesterol) te voorkomen, waardoor de ontwikkeling van risicofactoren voor hart- en vaatziekten zoals atherosclerose (een chronische vaatziekte die wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van vetafzettingen, gekoppeld aan een te hoog cholesterolgehalte in het bloed) zou worden beperkt.

 

Antitumorale actie

Curcuminoïden helpen oxidatieve stress te bestrijden, die verantwoordelijk is voor celdegeneratie. Ze bestrijden ook chronische ontstekingen, die leiden tot immuun- en stofwisselingsstoornissen, twee situaties die nauw samenhangen met het ontstaan van tumoren. Zo is curcumine de plantaardige molecule die het meest door wetenschappers wordt bestudeerd voor zijn "antikanker"-potentieel.

 

Contra-indicaties en bijwerkingen

Let wel dat kurkuma bepaalde interacties kan hebben. De effecten van kurkuma en curcumine kunnen worden toegevoegd aan die van andere planten of natuurlijke producten met een ontstekingsremmende werking. Theoretisch gezien kan curcumine ook een wisselwerking hebben met chemotherapiebehandelingen.