Hoofdhaar, lichaamshaar en nagels: alles wat u wenst te weten

Hoofdhaar, lichaamshaar en nagels: alles wat u wenst te weten:

Onze huid en onze haren en nagels weerspiegelen onze gezondheid en conditioneren tegelijkertijd onze schoonheid. Hoewel ze dienen om onze huid te beschermen, zijn ze gevoelig en gemakkelijk toegankelijk voor verschillende ziekten. Dus als u er goed wil uitzien, moet u zich zorgen maken over de toestand van haar en nagels.


De lichaamsharen:

Onze huid bevat haarzakjes (met uitzondering van bepaalde gebieden zoals de navel, kleine lippen, ...). Het haarzakje is een kleine zak epidermis die zich uitstrekt tot de dermis.

In elke haarfollikel wordt een haar gevormd. Een schimmel of bacterie kan een ontsteking veroorzaken in de haarfollikel die folliculitis wordt genoemd. In dit stadium hebben we het over kleine ontsteking van de huid. Het wordt gekenmerkt door een grote rode knop die pus bevat. Het is aanvankelijk rood en hard en verandert snel in een puist. Deze kleine ontsteking van de huid kan zich over het hele lichaam verspreiden. Hun genezing gebeurt binnen een paar dagen, op voorwaarde dat ze een adequate behandeling hebben gekregen.


Het Hoofdhaar:

Of je nu een man of een vrouw bent, het haar is een zeer belangrijk onderdeel van onze persoonlijkheid en het verlies ervan ligt soms moeilijk. Dit verlies kan gedeeltelijk of volledig, tijdelijk of permanent zijn.

Haaruitval of alopecia kunnen verschillende oorzaken hebben:

·         Erfelijk

·         Hormonaal: de verhouding van de hormonen verandert gedurende ons leven. Menopauze, bevalling, anticonceptie of vervangingstherapie, schildklierdisfunctie resulteren in een plotselinge afname van vrouwelijke hormonen. Mannelijke hormonen, androgene hormonen genaamd, nemen het over.

·         Stress: tijdens ernstige stress periodes zullen de bijnieren de productie van mannelijke hormonen verhogen.

·         Chemotherapie: sommige chemotherapieproducten kunnen tijdelijk haarverlies veroorzaken.

·         Alopecia areata: een auto-immuunziekte die plotseling optreedt en zich manifesteert door het verschijnen van een of meer haarloze ronde vlekken.

·         Voedingstekorten: ijzertekort is meestal betrokken bij alopecia. De belangrijkste rol van ijzer is het transport van zuurstof door rode bloedcellen naar alle cellen van ons lichaam. Wanneer het bloed niet goed kan worden geoxygeneerd, wordt het haar dof en broos.

Bij vrouwen kan het grootste deel van haarverlies binnen een paar weken worden behandeld.

Hier zijn enkele tips om het volume te behouden of zelfs te vergroten:

        Probeer de oorzaak van haarverlies te achterhalen. Als u de oorzaak niet zelf kunt bepalen, kan het nuttig zijn om een ​​dermatoloog te raadplegen.

        Vermijd verzwarende factoren zoals vlechten, ontkrullen, ...

        Voor het wassen gebruiken we een kwaliteitshampoos, zacht of anti-haarverlies, in kleine hoeveelheden onder warm water en masseren deze zachtjes op de hoofdhuid. Een of twee keer per dag gebruiken we een lotion anti haaruitval, waarmee men ook de hoofdhuid masseert

        Men probeert zijn dieet aan te passen over te stappen naar een dieet dat rijk is aan ijzer (rood vlees, gevogelte, zeevruchten), vitamines van groep B en zink (peulvruchten, granen, complete pasta, ...)

In geval van een haarverlies wordt sterk aanbevolen een voedingssupplement te nemen dat is aangepast aan haaruitval. Het bevat meestal vitamines, aminozuren en sporenelementen en moet minimaal 3 maanden worden ingenomen.


Nagels:

Nagels, zoals elk deel van het lichaam, kan worden blootgesteld aan ziekten. Een van de meest voorkomede is de nagel schimmel.

Schimmelinfecties zijn infecties veroorzaakt door schimmels die de vingernagel parasiteren.

Ze kunnen op veel manieren worden opgelopen, zoals op blote voeten lopen op openbare vloeren (zwembaden, sporthallen, enz.), op vervuilde grond of door overmatig contact met vocht (overmatig wassen van handen voor gezondheidswerkers, verpleegkundigen, ...).

 

Ze kunnen vele vormen aannemen, maar de meest voorkomende is de verdikking van de nagel die een witachtige of gelige kleur aanneemt. Het witachtige gebied heeft de neiging zich uit te breiden naar de basis van de nagel. Aan het einde kan de nagel broos worden en van de huid afpellen.

De behandelingen zijn van verschillende soorten: lokale behandelingen zijn gereserveerd voor beginnende schimmelinfecties of als aanvulling op orale behandeling (op medisch voorschrift).

Het is noodzakelijk om te beginnen door de nagel zo kort mogelijk te knippen. Breng vervolgens een product in de vorm van vernis aan. Een dermale oplossing op basis van jodium kan ook effectief zijn.

In geval van falen van de lokale behandeling, moet u altijd een arts raadplegen om de behandeling oraal of in extreme gevallen te overwegen om de nagel chirurgisch te verwijderen.