Gecertifieerde online apotheek
Gratis parcelshop levering boven €29
9,1
Klantenbeoordeling
Beveiligde betaling, ook bankoverschrijving
Advies & informatie

Honden- en kattenparasieten

16 september 2021

Vlooien:

De aanwezigheid van vlooien op uw huisdier is niet te wijten aan een gebrek aan hygiëne. Over het algemeen worden vlooien tijdens een wandeling buitenshuis meegenomen. Als uw huisdier er maar één vangt, zal het zich onmiddellijk voortplanten en het hele huis met zijn kolonie overmeesteren.
Detectie gebeurt door het observeren van uw huisdier. Het dier krabt abnormaal en werpt haar af. Door de haren in de krabzone te onderzoeken, kan men fijne zwarte deeltjes opmerken die de uitwerpselen van vlooien zijn. Deze uitwerpselen kunnen ook zichtbaar zijn in de minder behaarde delen zoals tussen de dijen.
Sommige meer allergische dieren kunnen zich krabben met bloed. Een ander gevolg is dat de vlo ook taenia kan overbrengen, een platworm die in de darm groeit. Een jong dier dat zwaar is besmet of verzwakt door een andere ziekte kan bloedarmoede ontwikkelen. Honden- en kattenvlooien kunnen ook een darmparasiet, Dipylidium caninum, overbrengen, wat kan leiden tot problemen met blindheid bij zeer jonge kinderen. Daarom is het vaak raadzaam om uw huisdier regelmatig te ontwormen naast de vlooienbestrijding. Mensen kunnen gebeten worden, vooral in de benen.

Preventie:

Een dier dat in contact komt met de buitenwereld of andere dieren wordt blootgesteld aan mogelijke besmetting. We stellen enkele basisregels voor om het risico op besmetting tot een minimum te beperken.
  • Behandel al uw dieren preventief vanaf het begin van het seizoen, of zelfs het hele jaar door voor dieren die in continu verwarmde ruimtes leven.
  • Stofzuig de leefruimtes van uw huisdier regelmatig, met bijzondere aandacht voor manden, kussens, tapijten, vloeren, gordijnen en andere meubelondergronden. Hierdoor wordt niet alleen een deel van de eieren en larven verwijderd, maar ook voedsel (uitwerpselen) uit de vroege stadia. Bovendien, door het creëren van trillingen, dwing je de vlooien die wachten in hun cocon te voorschijn te komen.

Teken:

Teken vermenigvuldigen zich tussen 0° tot 20°. De lente en de herfst zijn de seizoenen waarin ze het vaakst voorkomen, maar honden en katten moeten het hele jaar door worden beschermd omdat ze veel ziekten kunnen overdragen. Ze zijn zowel op het platteland als in de stad te vinden (hagen in tuinen, parken, gras, struiken, ...).

Behandeling:

Er zijn een groot aantal ongediertebestrijdingsmiddelen beschikbaar in verschillende vormen. Slechts een klein aantal is echt effectief tegen vlooien en teken. Het ideaal is een product dat permanent aanwezig is op het haar. Dit maakt het mogelijk om de vlo te doden voordat hij de tijd heeft om het dier te bijten en zo een allergie te veroorzaken voordat hij zich aan het dier kan vasthechten. De antiparasietaire middel moet ook een zekere waterbestendigheid hebben om zijn effectiviteit te kunnen behouden als het dier in nat weer naar buiten gaat. Het is niet aan te raden om uw huisdier 3 dagen voor en 3 dagen na het aanbrengen van een vlooienbestrijdingsproduct (spot on) te wassen, aangezien het product zich door de lipidische film op de huid verspreidt.

De meest effectieve behandelingen zijn :

  • Halsbanden omdat ze het voordeel hebben dat ze enkele maanden meegaan. Hun nadelen zijn dat ze vooral op de nek handelen, katten kunnen last ondervinden door de hinder van de band en sommigen worden geïnactiveerd door water.
  • Sprays bedwelmen vlooien en teken door eenvoudig contact binnen enkele minuten na sproeien op het dier. Ze zijn een maand lang actief en zijn de favoriete behandeling voor langharige honden.
  • Pipetten. Het product verspreidt zich vanzelf over het hele lichaam in één dag na toepassing tussen de schouderbladen van het dier. Vanwege hun gebruiksgemak worden ze het meest gebruikt. Bij langharige honden is het interessant om deze preventie te gebruiken naast de sprays.
Dieren moeten hun hele leven lang behandeld worden tegen vlooien- en teken. Hierdoor worden de vlooien direct gedood bij het overspringen van andere honden, katten of wilde dieren, of worden hun eieren vernietigd. Tekenen moeten ook onmiddellijk worden verwijderd. Zo beschermt u uw geliefde dieren tegen toekomstige vlooienplagen of teken.

Parasitaire wormen:

Onze honden en katten kunnen worden besmet met verschillende parasitaire wormen die hun gezondheid aantasten en overdraagbaar zijn op de mens. Parasitaire wormen zijn rondwormen of nematoden en lintwormen of cestoden.
Over het algemeen gaat de plaag onopgemerkt voorbij. Maar sommige symptomen kunnen de aandacht trekken: gewichtsverlies, diarree, braken, hoesten, doffe vacht.
De wormen kunnen zichtbaar zijn als ze uit de anus komen:

  • in de vorm van kleine rijstkorrels (platworm of lintworm of taenia)
  • in de vorm van spaghetti (spoelwormen of rondwormen)

Lintwormen kunnen anale jeuk veroorzaken, waardoor het dier zijn achterste op de grond gaat wrijven of zich vaker gaat likken.
Vervuiling kan afkomstig zijn van :

  • een besmet voedsel (stuk vlees, ...)
  • door prooien (knaagdieren, vogels) die als tussenpersoon optreden
  • door de uitwerpselen van besmette dieren. De wormeieren in de uitwerpselen kleven aan de poten, het haar of de neus van het dier dat besmet is door het likken.
  • door vlooien die wormen overbrengen door in hun gastheer te bijten of als het dier ze inslikt door zichzelf te likken

Het is belangrijk om te weten dat 90% van de pups en kittens geparasiteerd worden door rondwormen. Het is daarom noodzakelijk om ze te ontwormen:

  • vanaf de leeftijd van 2 weken voor de puppies.
  • vanaf de leeftijd van 3 weken voor kittens
  • dan regelmatig tot de leeftijd van een jaar.

Behandeling:

Veel wormen zijn overdraagbaar op mensen. Een schema van preventieve ontworming (2 tot 4 keer per jaar) is daarom essentieel om de gezondheid van het hele gezin te waarborgen.

Verschillende methoden zijn mogelijk:

  • De tabletten kunnen heel klein zijn en gemakkelijk te slikken of te verstoppen in voedsel. Sommige zijn zelfs smakelijk geworden en kunnen als traktatie worden gegeven.
  • pipetten, die ook vlooien- en tekenwerende middelen bevatten. Hun grote voordeel is dat het product achter in de nek, tussen de schouderbladen, wordt afgezet. En dat ze minder handeling nodig hebben dan een product dat moet worden ingeslikt.
  • Pasta's en vloeistoffen worden minder gebruikt voor volwassenen, maar zijn zeer praktisch voor het ontwormen van puppy's of kittens. Ze worden geleverd in de vorm van gegradueerde spuiten of flacons met een meetpipet en worden mondeling gegeven.

Medibib newsletter