Gecertifieerde online apotheek
Gratis parcelshop levering boven €29
9,1
Klantenbeoordeling
Beveiligde betaling, ook bankoverschrijving
Advies & informatie

Hoe behandel ik een eczeem?

16 september 2021

Beheer van Atopisch Eczeem :

Eczeem of atopische dermatitis is de meest voorkomende vorm van eczeem en komt vooral bij zuigelingen voor. De oorsprong is complex en multifactorieel en er zijn verschillende therapeutische interventies om de ziekte te bestrijden... maar in elk geval zijn een goede behandeling en ondersteuning van het grootste belang, aangezien de ziekte een ernstige psychosociale impact kan hebben op de kwaliteit van het leven.Atopische dermatitis is een ontstekingsziekte die zich vanaf de eerste maanden van het leven kan manifesteren.
De normale huidbarrière is aangetast. De niet-atopische huid kan worden vergeleken met een perfect ondoordringbare "voedselfilm" die geen water of deeltjes doorlaat, in tegenstelling tot de atopische huid, die kan worden weergegeven met "vloeipapier". De huid van atopische patiënten laat de doorgang toe van verschillende allergenen, voornamelijk milieuallergenen. Deze allergenen kunnen dus de huidbarrière binnendringen en de immuuncellen chronisch activeren en zo huidontsteking (eczeem) veroorzaken. De huid "verdedigt" zich als het ware tegen deze externe agressie.
Het bestaat ook uit een vicieuze cirkel; een zeer droge huid is een zeer jeukende huid. Dit permanente jeukgevoel kan leiden tot herhaaldelijke krabben. Dit vermindert de capaciteit van de natuurlijke afweer van de huid en daardoor kan de huid haar rol als barrière tegen schadelijke stoffen van buitenaf niet meer spelen.

Oorsprong:

Het is waarschijnlijk dat atopisch eczeem het gevolg is van genetische en/of omgevingsfactoren. De symptomen kunnen worden verergerd door transpiratie, hitte, zeep en shampoo, en ruwe kleding. De symptomen kunnen ook worden uitgelokt door allergische reacties, bijvoorbeeld op huisstofmijten, pollen, huisdieren of bepaalde voedingsmiddelen.

Symptomen :

Atopische dermatitis veroorzaakt ernstige droogte van de huid en rode, droge (soms sijpelende) vlekken die jeuk kunnen veroorzaken. Er is ook schilfering en verdikking van de huid. De locatie is ook gerelateerd aan de leeftijd, waarbij eczeem vooral het gezicht en de hoofdhuid treft bij kinderen jonger dan twee jaar en de holte van de knie, de plooi van de elleboog en de polsen en enkels bij hun ouderen. De ernst en de omvang van de letsels lopen sterk uiteen, met afwisselend periodes van opflakkeringen en remissies. Bacteriële, virale en schimmelcomplicaties, die verantwoordelijk zijn voor superinfecties, kunnen niet worden uitgesloten.

Preventie :

Het volgende moet worden overwogen:
  • Neem een lauwwarme douche (maximaal 5 minuten) in plaats van een warm bad en droog jezelf af door te deppen, zonder te wrijven.
  • Gebruik een zeepvrij dermatologisch zeep, niet-schuimend surgras of wasoliën. Geef de voorkeur aan de hand over het washandje.
  • Gebruik Marseille-zeep als wasmiddel en zorg ervoor dat de was goed wordt gespoeld.
  • Geef de voorkeur aan katoen, linnen en zijden kleding.
  • Vermijd cosmetica omdat ze conserveringsmiddelen en parfums bevatten of gebruik hypo-allergene producten.
  • Vermijd een oververhitte omgeving en oververhitte kleding, want het zweet is irritant.

Behandeling :

Het basisprincipe is de hydratatie van de huid. Dit is de dagelijkse basisbehandeling. Het gebruik van aangepaste crèmes en melk helpt bij de bestrijding van uitdroging van de huid, bron van jeuk en het herstel van de huidbarrière. Op ureum gebaseerde emolliënten kunnen niet worden gebruikt bij kinderen jonger dan drie jaar. Een goed geleide verzachtende behandeling kan sterke opflakkeringen van eczeem beperken en er moet worden opgemerkt dat dure producten niet noodzakelijkerwijs effectiever zijn.
Crèmes en zalven op basis van cortisonen worden vaak voorgeschreven en moeten vóór het aanbrengen van de vochtinbrengende crème op de door de arts aangegeven frequentie worden aangebracht. Ze helpen huidontsteking en de daarmee gepaard gaande jeuk tegen te gaan. Afhankelijk van de getroffen gebieden kan de arts verschillende corticosteroïde crèmes met verschillende concentraties voorschrijven. De jeuk die gepaard gaat met eczeem kan worden verholpen door een antihistaminicum in te nemen.
Vanaf de leeftijd van twee jaar kan de arts moleculen voorschrijven die topische immunomodulatoren worden genoemd. Deze kunnen worden toegepast bij de eerste symptomen van de flare-up of als een relais naar cortisone preparaten. Deze moleculen hebben een ontstekingsremmende werking, zoals cortisone, maar zonder de bijwerkingen op lange termijn.

Advies :

Kinderen met atopisch eczeem hebben een grotere gevoeligheid voor superinfectie van de huid. Het is dus noodzakelijk om contact te vermijden met mensen die lijden aan waterpokken, koortsblaren, gordelroos, wratten, ... en om snel contact op te nemen met de kinderarts of de dermatoloog wanneer een van deze infecties zich voordoet.
Het krabben veroorzaakt huidlaesies die kunnen worden gesuperinfecteerd. Wanneer de huid roder en warmer wordt en er sprake is van een verdachte ontlading, is het belangrijk om uw arts te raadplegen.
Natuurlijk is atopisch eczeem niet besmettelijk. Het is soms een goed idee om deze ziekte uit te leggen aan uw kind en zijn of haar leraar, zodat zij zich soepel kunnen integreren in de school omgeving. Het is ook belangrijk om op te merken dat de jeuk soms aanzienlijk is en de slaap en het humeur van een kind kan beïnvloeden. Daarom moet de entourage worden gewaarschuwd voor een goed begrip en tolerantie.

Medibib newsletter