Essentiële oliën voor pijnlijke spieren:


Essentiële oliën voor pijnlijke spieren:

Pijn is het meest voorkomende symptoom van de meeste musculoskeletale aandoeningen.

Aromatherapie kan hier een natuurlijke en effectieve reactie zijn op veel soorten spierpijn.

 

Krampen:

Krampen zijn pijnlijke en plotselinge samentrekkingen van bepaalde spieren, vooral die van de onderste ledematen. Ze vereisen vaak een spierrek of tijdelijke immobilisatie om goed te herstellen. Ze kunnen worden veroorzaakt door te veel inspanning, gebrek aan hydratatie voor het sporten of een tekort aan magnesium of kalium. Ze kunnen geen duidelijke oorzaak hebben, of integendeel gerelateerd zijn aan een onderliggende pathologie (diabetes, stoornissen in de bloedsomloop, ...).

 

Tendinitis:

Het is een ontsteking van de pees die de spier met het bot verbindt. Alle pezen van het lichaam kunnen betrokken zijn. Ze worden vaak veroorzaakt door het herhaaldelijk of teveel gebruik van een pees (beroep, sport, ...). Er wordt teveel gevraagd aan de pees, hij ontsteekt, wordt rood, heet en pijnlijk.

 

Verstuikingen:

Bij een slechte beweging tijdens een inspanning kan de spier "te lang" zijn uitgerokken geweest. De herstelling is vaak gunstig, zelfs als een week rust nodig kan zijn.

 

Pijn / contracturen:

Wanneer de spier te veel of te intensief is gebruikt, is het soms moeilijk om te ontspannen. De herstelling is meestal gunstig als de spier in rust wordt gehouden (spalk, nekbrace, ...).

 

Een scheurtje:

Dit is een breuk van de spier. Het uiterlijk is brutaal en treedt op tijdens de inspanning. De pijn is intens en de immobilisatie moet onmiddellijk zijn. Een volledige stop van het gebruik van de spier is essentieel.

 

Koud of warm:

·         Cryotherapie (koude) verlicht pijn en vermindert het risico op uitbreiding van de laesie (wonde). Koude vertraagt ​​de zenuwoverdracht van pijn en vermindert hematoom of oedeem door lokale vasoconstrictie. Het zorgt voor onmiddellijke anesthesie en een vermindering van weefselpijn. Het wordt aanbevolen bij acute ontstekingen (verstuikingen, tranen, tendinitis, hematomen, ...).

 

·         De warmte zal spiercontracturen en -pijn verlichten. Het veroorzaakt spierverslapping door de bloedcirculatie te stimuleren, waardoor de spiervezels worden ontgift. De warmte is aan te raden bij chronische ontstekingen zoals artrose, chronische artritis, spierpijn, rugpijn, contracturen, ...

 

Aromatherapie:

Momenteel bevelen de meeste auteurs aan dat NSAID's niet binnen 48 uur na het letsel worden toegediend. Langdurig gebruik (meer dan 7 dagen) wordt niet aanbevolen, omdat dit de spierregeneratie zal vertragen. Geconfronteerd met deze bijwerkingen heeft aromatherapie alle legitimiteit bij het beheer van gewrichts- en spierpathologieën.

 

Essentiele oliën met ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen zijn voornamelijk de essentiele oliën van Bergthee, citroen eucalyptus, jeneverbes, Helichrysum, kruidnagel, lavendel, lavandin, pepermunt, grove den, kamferrozemarijn.

·         Helichrysum heeft anti-hematoom en ontstekingsremmende eigenschappen en wordt gebruikt om goedaardige spierpijn te behandelen, evenals blauwe plekken en blauwe plekken.

·         De pepermunt wordt aanbevolen voor zijn verfrissende effect en pijnverlichting bij lage concentraties, het biedt echte verlichting bij de pijn van het bewegingsapparaat. Er zijn ook kant-en-klare en correct geformuleerde mengelingen in een 100%.

·         Bergthee (Gaultheria) is een essentiële olie van de pijnlijke spieren met zijn krachtige percutane pijn, krampstillend en ontstekingsremmende eigenschappen. Het is samengesteld uit meer dan 95% methylsalicylaat, een actief ingrediënt dat gewoonlijk in de apotheek wordt gebruikt vanwege de pijnstillende werking. Het is ideaal voor het verwarmen bij massage voor het sporten of voor het ontspannen van spieren na het sporten. Het moet lokaal worden gebruikt met 3 tot 4 druppels van 3 tot 4 /dag om te worden verdund in een plantaardige olie.