Diabetes en voetverzorging

Diabetes:

 

Diabetes is een chronische ziekte die niet kan worden genezen, maar wel kan worden behandeld en gecontroleerd. Het wordt veroorzaakt door een gebrek of volledig gemis van een hormoon geproduceerd door de alvleesklier, insuline genaamd. Insuline maakt dat glucose de lichaamscellen kan binnendringen om te worden gebruikt als energiebron.

Bij een niet-diabetische persoon is er voldoende insuline en hebben cellen de energie die ze nodig hebben om te functioneren. Bij diabetici heeft het lichaam geen insuline of voert inuline zijn functie niet naar behoren uit. Dit betekent dat glucose niet kan worden gebruikt als brandstof voor cellen en zich ophoopt in het bloed, wat resulteert in hyperglykemie. Op de lange termijn veroorzaakt hoge bloedsuiker complicaties, vooral in de ogen, nieren, zenuwen, hart en bloedvaten.

 

Er zijn verschillende soorten diabetes, de belangrijkste zijn prediabetes, type 1 diabetes, type 2 diabetes en zwangerschapsdiabetes.

        Pre-diabetes is een alarmsignaal. Het wordt gekenmerkt door een hogere bloedglucose dan normaal, maar niet genoeg om de diagnose diabetes te stellen. Het kan een teken zijn van een toekomstige ontwikkeling van diabetes type 2.

        Type 1 diabetes treft ongeveer 10% van de mensen met diabetes. Het is meestal een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de cellen vernietigt die insuline in de alvleesklier produceren. Het is een evolutionair proces, meestal over meerdere jaren, dat begint ruim vóór het verschijnen van de eerste symptomen. De oorzaak is nog onbekend. Het begint meestal tijdens de kindertijd, adolescentie of vroege volwassenheid. De patiënt heeft daarom dagelijkse injecties met insuline nodig om te overleven.

        Type 2 diabetes treft de meerderheid van mensen met diabetes. Het komt meestal voor bij personen van 40 jaar en ouder. De cellen zijn minder gevoelig voor de werking van insuline en ter compensatie maakt de alvleesklier meer insuline aan. Na een langer of korter verloop raakt de alvleesklier uitgeput en neemt de secretie af, waardoor de bloedglucose abnormaal hoog blijft. Haar behandeling gaat vooral over het omgaan met overgewicht (helpen bij het corrigeren van slechte eetgewoonten) en regelmatige lichamelijke activiteit. Deze maatregelen kunnen uiteindelijk worden aangevuld met orale antidiabetica, die de weerstand van de cellen tegen de werking van insuline verminderen of de alvleesklier stimuleren om meer insuline te produceren. In een later stadium kan de arts insuline-injecties voorschrijven om de bloedsuikerspiegel op een acceptabel niveau te houden.

        Zwangerschap diabetes komt voor bij 3 tot 20% van de zwangere vrouwen. Het manifesteert zich door een toename van bloedglucose rond het einde van het 2e en 3e trimester van de zwangerschap. In de meeste gevallen verdwijnt het na de bevalling, maar de moeder loopt het risico om diabetes type 2 te ontwikkelen in de daaropvolgende jaren. De oorzaak is een weerstand van cellen tegen de werking van insuline, die van nature tijdens de zwangerschap wordt veroorzaakt door de hormonen van de placenta. Bij sommige vrouwen slaagt de alvleesklier er niet in voldoende insuline uit te scheiden om het effect van deze hormonen tegen te gaan, wat resulteert in hyperglykemie en diabetes.

 

Diabetes is een perfect gecontroleerde ziekte waarmee de patiënt in vrede kan leven. In sommige gevallen zijn levensstijl en dieetmaatregelen belangrijk, maar in elk geval is regelmatige controle door de arts vereist.

De pijlers van evenwicht zijn

-          de controle van voeding,

-          regelmatige fysieke activiteit,

-          goede zorg en behandeling (medicatie, zelfcontrole, gewichtsbeheersing, lichaamsverzorging, ...),

-          goede geestelijke gezondheid (entourage waaronder ziekte, stressmanagement, ...).

 

Het is belangrijk om de aandacht te vestigen op een probleem dat over het algemeen weinig bekend is bij het grote publiek: voetverzorging van de diabetespatiënt.

 

Voetverzorging van de diabetespatiënt.

Wetenschappelijke organisaties bevelen aan dat de voeten van patiënten met diabetes minstens één keer per jaar door een arts worden onderzocht (of meerdere keren per jaar in geval van neuropathie van de onderste ledematen).

 

De persoon met diabetes moet ook frequent zijn voeten onderzoeken (met behulp van een spiegel of een derde persoon om de voetzool te zien) op zoek naar snijwonden, blaren, kneuzingen, open wonden , zwelling of kleurverandering. In aanwezigheid van problemen met de bloedcirculatie of een verlies van gevoeligheid in de reeds bestaande onderste ledematen, is het belangrijk om nog waakzamer te zijn.

 

Een voetverpleegkundige, podoloog of arts moet zo snel mogelijk (48 tot 72 uur) bij de minste afwijking worden gecontacteerd.

Enkele essentiële zorgen:

        Dagelijks wassen van de voeten met warm water en zeep en goed drogen om maceratie en het verschijnen van schimmels te voorkomen. Geen uitgebreide voetbaden.

        Dagelijkse toepassing van vochtinbrengende crème of olie om de huid soepel te houden

        Likdoorns, eelt of hielhloven moeten worden verwijderd met een puimsteen. Geen producten, vermijd scharen en messen.

        Nagels knippen regelmatig, haaks licht afgerond, niet te kort, met een schaar met ronde uiteinden of vijlen

        Dagelijkse sokkenwissel. Liever katoen of wol dan synthetische materialen

        Dagelijkse bewegingen van verzachtende voeten

        Draag gesloten en op maat gemaakte schoenen

        Vermijd om op blote voeten te lopen