Gecertifieerde online apotheek
Gratis parcelshop levering boven €29
9,1
Klantenbeoordeling
Beveiligde betaling, ook bankoverschrijving
Advies & informatie

Detoxkuur - Je lichaam zuiveren van binnenuit

20 september 2021

Detoxkuur - Je lichaam zuiveren van binnenuit

Voel je je de laatste tijd nogal moe zonder duidelijk aanwijsbare redenen? Heb je plots last van huiduitslag, valt er niets meer te doen met je haar of heb je steeds vaker last van een moeilijke spijsvertering? Wellicht is je lichaam toe aan een detoxkuur.
Het normale metabolisme, het ademen, sporten en bewegen, eten en drinken … kortom, alles wat we doen in het dagelijkse leven zorgt voor afvalstoffen in het lichaam en die zijn over het algemeen giftig. Een gezond lichaam is in staat om die gif- en afvalstoffen te verwerken en af te voeren, maar af en toe hebben we een grondige onderhoudsbeurt nodig zodat onze “machine” weer gesmeerd kan lopen. Zo niet hopen die toxische stoffen zich op, verliezen we aan vitaliteit en geraken we stilaan uitgeput.

Het nut van een detoxkuur

Ons lichaam wordt voortdurend blootgesteld aan toxische stoffen afkomstig uit onze directe omgeving zoals cosmetica, vervuilde lucht, schoonmaakproducten en medicijnen. Bovendien is onze voeding tegenwoordig ook sterk verontreinigd met chemische bestrijdingsmiddelen, synthetische geur-, kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen en allerhande voedseladditieven. Dit alles, samen met een ongezonde levensstijl, zorgt ervoor dat onze lichaamseigen ontgiftingscapaciteit de limiet bereikt en we onszelf langzaam maar zeker vergiftigen.
Afvalstoffen die zich ophopen uiten zich in allerlei onverklaarbare kwalen en ontstekingen.
Af en toe eens een detoxkuur ondergaan ondersteunt het lichaam in zijn inwendige reiniging. Je merkt het meteen aan een gezondere huid, glanzend haar, sterkere nagels, meer levenslust en vitaliteit, innerlijke rust en een herbronnen mentale energie.

Soorten gifstoffen

In ons lichaam onderscheiden we twee soorten gifstoffen:
  • De endogene gifstoffen worden binnenin het lichaam aangemaakt tijdens het stofwisselingsproces. De stofwisseling is niets anders dan de omzetting van ons voedsel in energie om alle lichaamsfuncties optimaal te laten verlopen. Hiervoor is zuurstof nodig, die we via de longen binnenhalen. Tijdens dit proces komen veel vrije radicalen vrij. Dit zijn kleine schadelijke deeltjes die tijdens een natuurlijk ontgiftingsproces geneutraliseerd (zouden moeten) worden. Hiervoor zijn veel antioxidanten nodig.
  • Exogene gifstoffen zijn toxines die ons lichaam binnendringen via pesticiden en herbiciden, BPA (synthetische organische verbindingen in plastic verpakkingen), kwik, lood, arseen, kleur- en smaakstoffen en conserveermiddelen. Er zijn inmiddels al zo’n 80.000 toxische stoffen geïdentificeerd die schadelijk zijn voor het lichaam.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van te veel gifstoffen?

Wanneer te veel gifstoffen zich in het lichaam ophopen en het lichaam niet meer in staat is om ze allemaal af te breken en af te voeren, slaan we ze op in ons vetweefsel. Bij gebrek aan plaats omdat er te veel gifstoffen zijn, zal het lichaam meer vetcellen aanmaken en meer vet opslaan. Dit is dan ook een van de redenen waarom een ongezonde levensstijl dik maakt, ongeacht de hoeveelheid calorieën die we eten.
Naast vetopslag op ongewenste plaatsen ontstaan langzaamaan fysieke en mentale klachten. Dit sluimerend proces is zo subtiel dat we meestal totaal geen idee hebben waar die klachten vandaan komen. Enkele voorbeelden van klachten die te wijten kunnen zijn aan een ophoping van gifstoffen in het lichaam:

  • Lichamelijke klachten: verminderde energie, zeurende hoofdpijn, misselijkheid, allergieën, zure oprispingen, overgewicht, huiduitslag, een doffe huid, winderigheid, een opgeblazen gevoel, diarree, constipatie, sneller ziek zijn, een verminderd libido, onverklaarbare pijnklachten…
  • Mentale klachten: verhoogde stressgevoeligheid, stemmingswisselingen, depressiviteit, concentratie- en geheugenproblemen

Wat doet het lichaam zelf om te ontgiften?

Voor een natuurlijke ontgifting beschikt het lichaam over verschillende systemen:
  • Het lymfesysteem vervoert de afvalstoffen uit de cellen naar de bloedcirculatie.
  • De bloedstroom brengt ze vervolgens naar de lever.
  • De lever is de chemische verwerkingsfabriek van het lichaam waar de afvalstoffen afgebroken en wateroplosbaar gemaakt worden.
  • Tenslotte wordt het in water opgeloste restafval via de nieren gefilterd en afgescheiden.
  • De minste storing in het lymfesysteem, de lever en/of de nieren resulteert in een minder goede zuivering en een of meerdere van de bovenstaande klachten.

Wat hebben we nodig voor een goede ontgifting?

Om het lichaam continu haar werk te laten doen zijn een aantal onontbeerlijke stoffen nodig zoals:
  • Vitaminen en mineralen zijn belangrijke cofactoren voor de detoxificatieprocessen. Sommige worden door het lichaam aangemaakt maar in ruim ontoereikende mate. Deze micronutriënten zijn levensnoodzakelijk en moeten dagelijks uit de voeding gehaald worden.
  • Antioxidanten beschermen ons tegen de vrije radicalen die vrijkomen tijdens de metabolische processen. Hoewel het lichaam sommige antioxidanten zelf aanmaakt, is het ook nodig om er in voldoende mate uit de voeding te halen.
  • Een van de krachtigste antioxidanten die door het lichaam aangemaakt kan worden is glutathion. Deze antioxidant neutraliseert de vrije radicalen, helpt de andere antioxidanten te recycleren voor hergebruik, verbetert de immuniteit en vermindert ontstekingen. Je hebt het al begrepen, glutathion is onmisbaar in een detoxkuur.

Tips om gifstoffen in het je lichaam te beperken

  • Eet gezonder: veel groenten en fruit, gezonde vetten, proteïnen
  • Vermijd producten met een toxische ballast zoals te veel vlees, geraffineerde suiker, verzadigde vetten, transvetten, koffie, alcohol, tabak…
  • Drink voldoende water
  • Vermijd stressvolle situaties
  • Zorg voor een regelmatige levensstijl en dagschema
  • Slaap voldoende
  • Beweeg voldoende, bij voorkeur in openlucht

Natuurlijke detoxkuur

Wie zonder medische begeleiding wil detoxen kan dit bij voorkeur op een natuurlijk manier doen. We geven hiervoor de 4 belangrijke pijlers.

1. Eet gezond en vul je antioxidanten aan

  • Elimineer daarbij de enkelvoudige koolhydraten (snelle suikers zoals witte pasta, witte rijst, wit brood, bewerkte vleeswaren, bewerkte en gezoete ontbijtgranen, zoete desserts, croissants en boterkoeken, mueslirepen)
  • Elimineer de geraffineerde suikers en fructose (koekjes, snoep, suiker, vla, ijs, frisdrank, vruchtensap)
  • Eet geen bewerkte voedingsmiddelen (kant-en-klaarmaaltijden, alles uit zakjes en pakjes)
  • Wees matig met cafeïne, alcohol en tabak.
  • Eet eerder meervoudige koolhydraten (fruit, haver, wortels, peulvruchten en veel groenten), gezonde vetten (olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, avocado, vette vis, noten, zaden en olijven), plantaardige eiwitten (noten, zaden, peulvruchten en sommige groente) en met mate dierlijke eiwitten (vlees, gevogelte, zuivel).
  • Kies voeding die de aanmaak van glutathion bevordert zoals avocado, boerenkool, broccoli, groene en witte kool, bloemkool, spinazie, asperges, waterkers, pompoen, knoflook, kurkuma en walnoten.
  • Eet voldoende groenten en fruit want ze zijn basisch (alkalisch) en hebben bijgevolg een neutraliserend effect op zure afvalstoffen.
  • Groenten en fruit bevatten veel vezels die de darmperistaltiek bevorderen en ondersteunen de darmen aldus bij het elimineren van afvalstoffen.
  • Kies indien mogelijk biologische groenten en fruit. Ze bevatten niet alleen minder pesticiden, ze hebben ook een veel hogere voedingswaarde.
  • Drink dagelijks minstens 2 liter water. Water is een goed transportmiddel om de gifstoffen af te voeren.

2. Hou de stress onder controle

  • Stress en vermoeidheid verhogen de lichamelijke behoefte aan glutathion. Bovendien verhoogt stress de productie van vrije radicalen en de oxidatieve stress in de cellen.
  • Doe regelmatig ontspanningsoefeningen: ademhalingstechnieken, meditatie, yoga, mindfulness…
  • Vermijd cafeïnerijke producten zoals koffie, cola, zwarte thee
  • Zorg voor voldoende slaap

3. Beweeg dagelijks

Een dagelijkse wandeling, een ritje met de fiets of een joggingsessie van 30 minuten in openlucht bevordert niet alleen de aanmaak van glutathion, het masseert ook je ingewanden en zet je darmen aan om sneller je afvalstoffen de verwijderen. En door intensief te bewegen ga je afvalstoffen uitzweten.

4. Je detoxkuur ondersteunen met kruiden

Kruiden of fytotherapie zijn een uitstekend hulpmiddel om je detoxkuur op een natuurlijke manier te ondersteunen. Je kunt ze toevoegen aan je maaltijden of er een kruidenthee mee maken. Een heel aantal kruiden bevat veel antioxidanten. Sommige stimuleren het natuurlijke reinigingsproces en moet je beslist in je keukenkast halen zoals: gember, paardenbloemwortel, mariadistel, zwarte bessenblad, venkel, anijs, peterselie, zwarte peper, jeneverbessen, cayenne, knoflook, salie, kaneel, zoethout …

Medibib newsletter