Aminozuren: essentiele bouwstenen, van het lichaam


Aminozuren: essentiele bouwstenen, van het lichaam

 

Aminozuren spelen een cruciale rol in de structuur, het metabolisme en de fysiologie van cellen van alle levende wezens. Ze vertegenwoordigen daarom de massa van het menselijk lichaam na water.

Ze vormen de basis van de samenstelling van eiwitten.

Het lichaam kan de aminozuren krijgen door het voedsel of door ze zelf te synthetiseren.

Essentiële aminozuren zijn die die het lichaam niet zelf kan synthetiseren en die noodzakelijkerwijs door voedsel moeten worden geleverd. Dit zijn leucine, isoleucine, valine, threonine, methionine, histidine, fenylalanine, lysine en tryptofaan.

Niet-essentiële aminozuren zijn die die het lichaam zelf kan produceren. Dit zijn asparaginezuur, glutaminezuur, alanine, arginine, asparagine, cysteïne, glutamine, histidine, proline, serine en tyrosine.

De belangrijkste taak van aminozuren is het transport van voedingsstoffen en de optimalisatie van hun opslag. Afhankelijk van de fysieke conditie en leeftijd kunnen de behoeften van het lichaam variëren.  Aminozuren, gebruikt in voedingssupplementen, kunnen op zichzelf ook een therapeutische werking hebben volgens de functie waarin ze ingrijpen.

De meeste moderne levensstijlgerelateerde ziekten zoals obesitas, slapeloosheid, hoog cholesterol, ... zijn toe te schrijven aan basische metabole aandoeningen. Het is hetzelfde met andere aandoeningen, zoals haaruitval, ...

Het is belangrijk om de basisprincipes van deze gebeurtenissen aan te pakken en ervoor te zorgen dat het lichaam deze aminozuren in voldoende hoeveelheid heeft. Om deze reden is suppletie met aminozuren soms noodzakelijk.

Bij de apotheek  hebben we ons eigen assortiment aminozuren ontwikkeld. Deze producten worden exclusief voor onze patiënten geproduceerd. Alle aminozuren zijn aangemeld bij de overheid en hebben een NUT-nr.

 

·         Proline L 500 mg 

Proline speelt een fundamentele rol bij de gezondheid van het bindweefsel. Het verstevigt de hartspier.

 

·         Alanine L 500 mg 

Alanine is betrokken bij het metabolisme van suiker en zuren, verhoogt de immuniteit en levert energie aan spierweefsel, hersenen en het centrale zenuwstelsel.

 

·         Cysteine ​​L 250 mg 

Cysteïne is betrokken bij de synthese van melanine, het natuurlijke pigment van de huid en het haar. Het is ook betrokken bij de synthese van co-enzym A, dat een belangrijke rol speelt in het metabolisme van de mens. Het heeft ook een antioxiderende rol.

 

·         Glutamine L 500 mg

De vraag naar glutamine neemt toe met toenemende fysieke en mentale stress, evenals het niveau van stress. Met de leeftijd is de productie van dit belangrijke aminozuur door het lichaam niet langer voldoende, wat betekent dat soms een externe toevoer wordt aanbevolen.

 

·         Glycine L 500 mg 

Glycine is een niet-essentieel aminozuur. Het wordt vaak gebruikt bij sporters om het herstel te verbeteren, maar ook om de slaap te bevorderen of om de lever te helpen bij zijn zuiveringsfuncties.

 

·         Histidine L 400 mg

Histidine neemt deel aan de synthese van histamine, dat zelf een belangrijke rol speelt bij een goede arteriële gezondheid. Het is ook essentieel voor de synthese van hemoglobine omdat de vorming van rode bloedcellen wordt verzekerd door de aanwezigheid van voldoende histidine in het lichaam. De aanwezigheid van histidine wordt opgemerkt in de samenstelling van pancreasenzymen die met name dienen voor de goede vertering van eiwitten.

 

·         Lysine L 500 mg 

L-Lysine vervult vele functies in het lichaam. Het is geconcentreerd in het spierweefsel, helpt de opname van calcium uit het maagdarmkanaal, bevordert de botproductie en collageenvorming.

 

·         Tyrosine L 500 mg

Tyrosine is belangrijk voor het evenwicht van het zenuwstelsel en hormonale systemen. Het werkt op gewichtstoename, stress en bloeddruk.

 

·         Methionine L 250 mg

Methionine draagt ​​bij aan de vorming van kraakbeen. Het versterkt de nagels en helpt haaruitval te voorkomen.

 

·         Fenylalanine L 500 mg

Fenylalanine draagt ​​bij tot de optimale werking van het zenuwstelsel. Het is een analgeticum, een antidepressivum en het verbetert het geheugen.

 

·         Threonine L 500 mg

Threonine is een actief spijsverteringsmiddel. Het neemt deel aan de vorming van collageen, elastine en glazuur, evenals antilichamen.

 

·         Asparagine L 500 mg

Asparagine is een niet-essentieel aminozuur dat betrokken is bij de metabole controle van cellulaire functies in zenuw- en hersenweefsels.

 

·         Serine L 500 mg 

Serine is een niet-essentieel aminozuur dat kan worden gebruikt om mentale vermoeidheid, verminderde concentratie te behandelen of om spierontwikkeling te bevorderen.

 

·         Glutaminezuur L 500 mg 

Glutaminezuur is gunstig voor het behoud van een goede prostaatgezondheid, spierherstel en hersenfunctie.

 

·         Tryptofaan L 150 mg

L-Tryptofaan is een essentieel aminozuur in het lichaam. Het is een voorloper van serotonine, een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt bij het reguleren van de stemming en stemming. Tryptofaan is ook verantwoordelijk voor de synthese van melatonine, gewoonlijk "slaaphormoon" en niacine, ook vitamine B3 genoemd.

 

·         Asparaginezuur L 500 mg 

Asparaginezuur is een niet-essentieel aminozuur: het wordt gesynthetiseerd door ons organisme. Het heeft verschillende functies in het lichaam: draagt ​​bij aan het verminderen van bijwerkingen bij het terugtrekken van verdovende middelen speelt een rol in energieproductiecycli neemt deel aan de synthese van DNA, RNA en immunoglobulinen en antilichamen. (Hiermee kunnen we ons verdedigen tegen virussen, parasieten en infecties). Bevordert de eliminatie van overtollige ammoniak (uitstekend ontgiftingsmiddel). Verhoogt de weerstand tegen vermoeidheid.

 

·         Arginine L 500 mg 

Arginine wordt gebruikt voor voedingssupplementen, ook om voedingstekorten of onevenwichtigheden te behandelen.

 

·         Leucine L 500 mg

Leucine is een stimulerend middel voor spieren, groei en genezing van de huid.

 

·         Valine L 500 mg 

Valine is een energiebron voor de spieren. Het is een stimulans van het zenuwstelsel.

 

·         Isoleucine L 500 mg

Isoleucine verbetert het herstel van atleten aanzienlijk en voorkomt spierkatabolisme.

 

Als u vragen heeft raadpleeg uw arts en spreek erover.